Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyjából 1,7 ezer milliárd euró értékű államadósságot számolhat át a visszatérő frankra a Nemzeti Front kormánya, ha a párt elnökét, Marine Le Pent választják a franciák tavasszal az ország államfőjévé - írta a Financial Times (FT) a párt gazdasági szakértőire hivatkozva. A hitelminősítő intézetek szerint ezzel a világtörténelem legnagyobb államcsődjét idéznék elő.

A közvélemény-kutatások szerint ugyan a szavazás második fordulójában Le Pen veszítene ellenfelével szemben - akárki is legyen az esélyesek közül -, ám a befektetők igyekeznek beárazni a radikális jobboldali politikus győzelmének kockázatát. Eddigi legesélyesebb ellenfele, a republikánus Francois Fillon egyre jobban belebonyolódik a családjának adott tanácsadói állások körüli korrupciós botrányba. Emmanuel Macron független centrista jelölt pedig nagyon-nagyon új szereplő az elnökválasztási versenyben.

Nem kispályáznának

Az radikális párt gazdasági szakértői szerint a 2,1 ezer milliárd eurónyi közadósság 80 százalékát konvertálnák át euróról frankra, mivel ezek mögött álló állampapírokat a francia jogrendnek megfelelően bocsátották. A maradék egyötödre a nemzetközi törvények érvényesek, ezért ezeket továbbra is euróban számolnák el - derült ki David Rachline, a Nemzeti Front vezető stratégája szavaiból.

A hitelminősítők szakértői szerint ezzel tízszer akkora államcsődöt idéznének elő, mint amekkora a görög magánadósságok átütemezése volt 2012-ben. Ez akkor 200 milliárd eurónyi hitelt érintett. Az intézkedés nyomán a világ pénzügyi rendszerében káoszba hanyatlana, azon az "apróságon" felül, hogy összeomlana a közös európai valuta.

Csőd

A hitelminősítők azért tekintenék az euró-frank átváltást fizetésképtelenségnek, mivel a kötvények kibocsátója nem tartaná magát azokhoz feltételekhez, amelyeket az állampapírok piacra dobásakor ígért a hitelezőknek - fejtegeti Moritz Kraemer, az S&P hitelosztályzatokkal foglalkozó részlegének vezetője. Ha egy adós állam nem abban a valutában fizet, amelyben ígérte, ezt a hitelminősítő csődhelyzetnek tekinti.

Alastair Wilson, Kraemer kollégája a Moody"snál hasonlóan fogalmaz. Minden államot csődben levőnek tekintenének, amely elhagyná az eurózónát és adóssága egy részét a visszatérő hazai valutában akarná törleszteni, mivel ezzel a kötvényeit vásárló befektetőket veszteség érné ahhoz képest, amit a kibocsátó ország ígért.

Durr bele!

Rachline rá tud tenni még egy lapáttal terveikre. Mint mondja, az adósságot egy az egyhez frank-euró árfolyamon számolnák át. Így aztán, ha az új frank gyengülne az euróval szemben az tiszta haszon lenne, hiszen ezzel leértékelődne az állam adóssága. Ha saját valutánk lenne, akkor végrehajthatnánk a gazdaság versenyképességét javító leértékeléseket - vázolja fel öntudatosan egy valutaháború kirobbantásának forgatókönyvét, miután nyilán nem maradna el más országok válasza erre a barátságtalan lépésre.

És ez nem vicc. Az FT-nek nyilatkozó jogászok szerint a francia törvények szerint kibocsátott állampapírok átszámolásának és átértékelésének semmi akadálya, ugyanis az ország parlamentje akkor változtat a hazai jogszabályokon, amikor akar. Ez azt jelenti, hogy az állampapírok tulajdonosai nem sok eséllyel perelhetnék be a párizsi kormányt a bíróságon egy ilyen lépés esetén.

Tehetnek egy....

Minderre azonban egyébként is magasan tesznek a Nemzeti Front háza táján. Mikael Sala, a párt támogatását élvező Croissance Bleu Marine kutatóintézet vezetője egyetlen megjegyzéssel söpri félre a szakértők aggodalmait az adósságátváltással kapcsolatban. A francia emberek fognak megválasztani minket, ezért nem az lesz a feladatunk, hogy kiszolgáljuk az S&P igényeit.

Egyébként sem maradt sok hitelük a hitelminősítőknek a pénzügyi válság után - tette hozzá arra utalva, hogy ezek a szerveztek befektetésre ajánlottak olyan értékpapírokat, amelyekről kiderült, hogy valójában fabatkát sem érnek.

Megmagyaráznák

Ha a befektetők úgy is látják, hogy Le Pen veszíteni fog az elnökválasztás második fordulójában, idegességük jól tükröződik a francia állampapírok hozamában. A héten négyéves csúcsra emelkedett a tízéves francia kötvények hozama a hasonló német papírokhoz képest, ami világos jele annak, hogy sokan szabadulni akarnak a francia állampapíroktól.

A szavazás közeledtével a Nemzeti Front propagandája arról fog szólni, hogy a párt képes lenne menedzselni Franciaország rendezett szakítását az eurózónával. Le Pen például arról beszél, hogy a nagyvállalatok elszámolásában visszahoznák az ECU-t, az eurót megelőző közös európai pénzügyi elszámolási eszközt. Így ezek a cégek párhuzamosan használhatnák ezt és a régi-új frankot.

Vezető közgazdászok szerint azonban a kilépés káoszt okozna Európában. Benoit Coeuré, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja a héten azt mondta, hogy ez a lépés elszegényedéshez, magasabb kamatokhoz, nagyobb adósságteherhez, munkanélküliséghez és inflációhoz vezetne.

További ötletek

A Nemzeti Front gazdasági agytrösztjének kreativitása azonban nem merül ki abban, hogy kezdeményezik az ország kiléptetését az eurózónából. További ötletük az úgynevezett intelligens protekcionizmus, amely lehetővé tenné a francia ipar védelmét a külföldi versennyel szemben. Olyan lépésekre gondolnak, amilyeneket az EU keretein belül nem tehetnek meg.

Egyik vezető politikusok a második világháború utáni évtizedek francia gazdaságpolitikájához hasonlította terveiket. Akkoriban Charles de Gaulle elnöksége idején az állam erősen kezében tartotta a gazdagot. Mi nem radikálisok, hanem csupán gaulle-isták vagyunk - mondta ezzel kapcsolatban a párt egyik egy neve elhallgatását kérő politikusa.

A "dirigista" rendszerben kereskedelmi korlátozásokat vezetnének be minden olyan külföldi importtal kapcsolatban, amelyet "inkorrekt versenynek" értékelnének - fogalmaznak a párt tisztviselői. Emellett szerepel a programban egy "cseppet sem demagóg" javaslat, amely szerint háromszázalékos importvámot vetnének ki a külföldi termékekre, hogy az így befolyó költségvetési bevételből a legszegényebbeket támogassák.