Bár a piacon érthetőek az aggodalmak az elmúlt időszak fejleményei nyomán, azonban fel kell ismernünk, hogy sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint 10 évvel ezelőtt - mondta Jeroen Dijsselbloem a CNBC-nek adott interjúban. Az eurózóna tagországainak költségvetései és a reálgazdaság egyaránt javuló tendenciát mutat. Ráadásul a bankjaink sokkal jobb helyzetben vannak, mint néhány évvel ezelőtt. Sikeresen vontak be megfelelő mennyiségű tőkét, a mérlegeiket megfelelően restrukturálták - tette hozzá.

Az elmúlt hetekben hatalmas eladási hullám söpört égig a világ tőzsdéin, a legérzékenyebben a bankrészvények reagáltak az esésre. A befektetők elsősorban a világgazdaság korábban vártnál lassabb növekedése és a rendkívül alacsony kamatok miatt aggódnak.

Dijsselbloem szerint a januártól érvényes, az európai bankokra vonatkozó új szabályok, amelyek szerint a nagybetétesek és a kötvényesek is ki kell vegyék részüket egy bajba került bank szanálásából, nem okolhatóak az eladási hullámért. Annak mélyebb és globálisabb okai vannak.

Szerintem az aggodalmak jelentős része nem is a bankszektorból jön, sőt, nem is Európából származik. Inkább a globális gazdaság növekedési kilátásai, a feltörekvő piacok rossz teljesítménye, a rendkívül alacsony olajár és annak reálgazdaságra gyakorolt hatásai azok, amik aggasztják a befektetőket - mondta. Dijsselbloem elismerte, hogy voltak aggodalmak az európai bankszektorban felgyülemlett nem teljesítő hitelekkel kapcsolatban, azonban szerinte az új szabályozási előírások, amelyek szerint a bankoknál a korábbiaknál több tőkét kell tartaniuk jóval biztonságosabbá tették az egész szektor működését.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa azt mondta, a bankszektor jóval szilárdabbá vált az európai bankunió létrehozásával. Mivel ez létrejött, most már pontosan tudjuk, hogy milyen helyzetben vannak a bankok. Ez a helyzet össze nem hasonlítható az akárcsak néhány évvel ezelőtt is fennálló állapottal - tette hozzá. A biztos a CNBC-nek nem kívánta kommentálni a piac heves mozgásait, azt azért elmondta, őket is aggasztja a most tapasztalt volatilitás, de üzenetük világos: a fundamentumok, a reálgazdaság és a pénzügyi rendszer elég szilárd.