Egy a közelmúltban rendezett konferencián egyértelműen kiderült, hogy Marcin Korolec környezetvédelmi miniszter nem helyesli a palagáz kitermelését, és nem szívesen látja a külföldi, különösen az amerikai beruházókat ezen a területen. Most egy példátlan nyilatkozatában Donald Tusk - a Gazeta Wyborcza szerint megsértve azt az íratlan diplomáciai szabályt, hogy nem mossuk a szennyesünket idegenek előtt - Brüsszelben bírálta a minisztert. Mint mondta, olyan törvényi környezetet akarnak teremteni, amelyek vonzóak a befektetők számára, hogy ne ismétlődjön meg az amerikai ExxonMobile és a Marathon Oil, illetve a kanadai Talisman esete, amelyek kivonultak a lengyelországi palagáz kutatásból. A befektetők legnagyobb aggodalma az elnyert koncesszió, az ezzel elnyert jogaik tartósságát illeti, ami alaptalanul rendült meg, ezért fogalmaztam meg keményen elvárásaimat a környezetvédelmi miniszternek. Korolecnek vagy elismeri, hogy ez a projekt megköveteli nemcsak a környezetvédői, de a vállalkozói mentalitást is, vagy másra bízzuk ezt a feladatot - jelentette ki a kormányfő.

A Gazeta védelmébe veszi a minisztert, akit szerinte igazságtalanul támadott meg Tusk, hiszen 2005-2011-ben gazdasági miniszterhelyettes volt. Másrészt semmilyen szerepe sem volt a fent említett cégek kivonulásában. És akármilyenek is lesz a palagáz termelésre kidolgozás alatt álló szabályozás, mások is ki fognak vonulni, ha nem találnak gazdaságosan kitermelhető mezőket, vagy gazdasági nehézségeik, mint a Talisman esetében, megakadályozza munkájuk folytatását.

Ugyanakkor a lap felfedte, hogy Tusk nem áll egyedül a környezetvédelmi miniszter bírálatával a kormányban. A múlt héten kellett volna tanácskozzon a minisztertanács állandó bizottsága a palagáz kitermelését szabályozó törvények és adóztatás tervezetének módosításáról, ezen azonban több reszort képviselői nem jelentek meg, arra hivatkozva, hogy nem volt elég idejük felkészülni.

A konzervatív Rzeczpospolitának Jacek Rostowski miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter úgy nyilatkozott: attól tartanak, hogy a környezetvédelmi minisztérium által javasolt szabályozás megbénítja az olaj- és gázkészletek feltárásán dolgozó cégek tevékenységét. A lap szerint ez az első eset, hogy az egyik minisztérium nyilvánosan bírálja palagáz ügyben a másik munkáját. Az újság úgy értesült, hogy ebben a kérdésben nemcsak Rostowski hibáztatja Korolecet, és különösen helyettesét és az ország főgeológusát, Piotr Wozniakot, hanem más tárcák is, amelyek Tuskkal értenek egyet abban, hogy kijelentéseik legalábbis hozzájárultak ahhoz, hogy megrendüljön a külföldi beruházók bizalma. Wozniak azzal védekezik, hogy a társadalmi konzultáció eredményeként törvényjavaslat-tervezetükben enyhítettek a koncessziós feltételeken, és már nem támasztanak nagyobb követelményeket az amerikai, mint az uniós pályázókkal szemben.