Két nappal a nagyszabású országos rendőri akciók után a cseh nyomozók vádat emeltek az olomouci régió szociáldemokrata kormányzója, Jiri Rozboril, két magas rangú rendőrtiszt és egy befolyásos üzletember ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy korrupciós bűnszövetkezet tagjai.

A több hónapja folyó morvaországi nyomozásban volt politikusok, köztisztviselők és magas rangú helyi rendőrtisztek nevei bukkantak fel, akik állítólag manipulálták az állami tendereket, befolyásolták a jelöltek kiválasztását kulcsfontosságú közigazgatási posztokra és rendőrségi eljárásokra.

A legnagyobb hal Ivan Lager volt belügyminiszter volt, akit ugyan őrizetbe vettek, de végül vádemelés nélkül szabadlábra helyeztek, így az ügy főszereplőjévé közeli barátja, az olomouci kormányzó, Jiri Rozboril és a helyi rendőrparancsnok helyettese, Karel Kadlec lett. Rozboril ellen egyelőre vesztegetés vádját emelték - aki mindent tagad. A Neovlivni.cz internetes lap viszont rendőrségi forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a kormányzó megpróbált leállíttatni két rendőrségi vizsgálatot két helyi építkezés ügyében, ahol a pénzügyminisztérium az állami támogatásokkal kapcsolatos csalást gyanított.

Az eljárásban gyanúsítottak között van a régió gazdasági bűncselekmények kivizsgálásért felelős rendőri osztályának vezetője, Radek Petruj is. A negyedik gyanúsított Ivan Kysely, a térség egyik legbefolyásosabb ingatlan és építőipari üzletembere.