Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piaci szereplők konszenzusának megfelelően az Európai Központi Bank (ECB) döntéshozó testülete nem változtatott az irányadó kamatszinteken. Az alapkamat továbbra is 0 százalékon, az egynapos hitelkamat 0,25 százalékon, a betéti kamat pedig -0,4 százalékon maradt. A jegybanki közlemény gyakorlatilag semmit nem változott a szeptemberihez képest: változatlanul tartalmazza azt a mondatot, miszerint a jelenlegi vagy alacsonyabb kamatszintek hosszabb ideig fennmaradhatnak.

A portál beszámolója szerint kamatok mellett a jegybanki döntéshozók egyelőre az eszközvásárlási program feltételrendszerén sem változtattak. A közlemény szerint a program keretében változatlanul havi 80 milliárd euró értékben vásárol állampapírokat és vállalati kötvényeket az ECB, amit legalább 2017 márciusáig fenntart, de - az inflációs cél elérésével összhangban - szükség esetén kitolhatja ezt az időtávot

Bár az eszközvásárlási program paramétereinek (végső dátum, szabályrendszer) változatlanul hagyása nem okozott különösebb meglepetést, a piac gyakorlatilag egységesen azon az állásponton van, hogy a nagyon közeli jövőben szükség lesz a változtatásra, különben nagyon hamar problémákkal szembesülhet az Európai Központi Bank (ECB), lévén hogy bizonyos országok esetében gyakorlatilag elfogynak a megvásárolható értékapapírok.