Az SNB is úgy látja, hogy mára túlzottan túlértékeltté vált a svájci frank. A jelenlegi árfolyam veszélyezteti a gazdaság fejlődését és növeli a deflációs kockázatokat.

Első lépésben a három hónapos Libor célsávot lehető legközelebb viszi a zéróhoz, 0,00-0,75 százalékról 0,00-0,25 százalékra szűkíti.

Ezzel egyidőben igen jelentősen megemeli a frankpiaci likviditást a következő néhány napban. A bankok által az SNB-nél elhelyezett látra szóló betéteken található összeget a jelenlegi mintegy 30 milliárd frankról 80-ra húzzák fel.

Az SNB mindemellett nem újítja meg a repókat és a jegybanki kötvényeket, illetve utóbbiak esetében visszavásárlási programot folytat mindaddig, amíg a kívánt tartalékállományt el nem érik.

A svájci frank gyengüléssel reagált a bejelentésre, az EUR/CHF 1,08-ról 1,1025-re jött fel, a CHF/HUF pedig 252 feletti szintekről 246,30-ra ereszkedett. További piaci reakciókról bővebben itt olvashat.

Az ezt megelőző, szerda reggel is folytatódó brutális frankerősödésről bővebben itt olvashat.

Az SNB közölte azt is, hogy a legutóbbi monetáris politikai helyzetértékelése óta a jelentősen romlottak a globális gazdasági kilátások. Ezzel egyidőben az elmúlt hetek során a svájci frank erősen felértékelődött. Mindezek eredményeként a svájci gazdaság kilátásai alapvetően romlottak.

A jegybank hangsúlyozza: éberen fogja figyelni a devizapiaci fejleményeket és szükség esetén további intézkedéseket tesz a svájci frank erősödése ellen.