"Megkaptam az üzenetet a kollégáimtól" - mondta Klimaszewski, aki a telefonjára ránézve közölte a Reuters szerint: "Igen, itt az üzenet az a lengyel piaci intervencióról".

A pénzügyminiszter tisztviselője Pekingben egy befektetési konferencián beszélt.

Jövőre lazíthat a jegybank

Szerdán Marek Belka, a lengyel jegybank elnöke is nyilatkozott ezt megelőzően. A jegybank hírportálján szerdán közzétett interjúban Belka közölte: már jövőre enyhíthet monetáris politikáján a Lengyel Nemzeti Bank, ha a kormány teljesíti költségvetési konszolidációs programját.

"Egy jó költségvetési terv és annak megfelelő végrehajtása biztosan növeli annak valószínűségét, hogy csökkennek a kamatszintek". Még korai volna ennél többet mondani erről - tette hozzá.

A novemberben beiktatott második Tusk-kormány az előző héten jelentette be azokat az intézkedéseket, amelyekkel 3 százalék alá csökkentené 2012-ben a költségvetési hiányt a 2010. évi 7,8 százalékról.

Belka ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kamatpálya nagy mértékben függ az inflációtól, amely továbbra is magas és aggodalomra ad okot. "Az infláció továbbra is magas, így nem meglepő, hogy a monetáris tanács nem csökkent az irányadó kamatlábán, jóllehet mindenki romló növekedési kilátásokat vár" - fogalmazott a jegybankelnök.

Októberben a szeptemberi 3,9 százalékról 4,3 százalékra emelkedett Lengyelországban a fogyasztói árak éves drágulási üteme.

A központi bank 2,5 százalékos inflációs célt követ. A szervezet monetáris tanácsa novemberben 4,50 százalékos szinten tartotta irányadó kamatlábát azt követően, hogy az idén már négyszer emelt a lengyel kamatszinten. Legutóbb júniusban döntött 25 bázispontos emelésről.