Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Véget ért az a korszak, amikor a világgazdaság a jövőtől vette kölcsön a gazdasági növekedést, a cégek pedig a jövőbeni profitjukat lopták el a laza monetáris politikák következtében - mondta Mohamed El-Erian, az Allianz vezető közgazdasági tanácsadója, a PIMCO korábbi társ-vezérigazgatója. Szerinte vagy sikerül megtámaszkodnia az eszközáraknak és a gazdaság gyorsabb növekedési pályára áll, vagy globális recesszió következik, a pénzügyi rendszer komoly zavaraival kísérve. Közeleg az ítélet napja - írja a CNBC.com.

El-Erian szerint a jegybankoknak világszerte hátra kellene lépnie egyet, s hagyni, hogy a gazdaságok saját maguk boldoguljanak. Szerinte egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a folyamat hol ér majd véget.  Hozzátette, a Fed túl sokat várt a kamatemelések megindításával, s azzal, hogy kihátráljon azokból a rendkívüli monetáris politikai intézkedésekből, amelyeket a 2008-as válság után hozott a gazdaság fellendítése céljából. A gazdaság eközben gyógyult, gyógyult, de igazán nem sikerült elrugaszkodnia. El-Erian úgy véli, az a várakozás, hogy a Fed idén négy alkalommal emelne a kamatokon teljesen elrugaszkodott a realitásoktól. Inkább valószínűbb, hogy csak kettő emelésre fog sor kerülni.

El-Erian szerint az, hogy eközben az összes jegybank világszerte folyamatosan lazít a monetáris feltételeken azt eredményezi, hogy a világ pénzügyi rendszerében már csak egy hely maradt, ahol le lehet vezetni a hirtelen sokkokat, ez pedig a devizapiac. Ráadásul a másik probléma az, hogy a növekedés üteme rendkívül alacsony maradt, azonban a jegybankok eközben kifogytak a lőszerből.

A várható viharok elviselésére azt javasolja a befektetőknek, hogy a portfóliójuk legalább 20-25 százalékát tartsák készpénzben. Szükség lehet ugyanis erre a rugalmasságra a nehezebb időszakokban. Úgy véli, immár három területen is olyan szintre érkeztek az árazások, ahol az okos befektetőnek van keresnivalója, ez az energetikai szektor, a bóvlikötvények és a feltörekvő piacok. Azonban itt is kellő óvatossággal kell eljárni, s számítani kell arra, hogy a problémás helyekről komoly a fertőzési kockázat.