Juhász Attila, aki egyike a Vajdasági Magyar Szövetség nemrégiben újfent kinevezett államtitkárainak, úgy véli forró nyárvég és ősz elé néz a szerbiai közélet - írta a Magyar Szó. A szakember a mezőgazdasági minisztériumban vesz részt a végrehajtó hatalom munkájában.

Az éles témák közül az első helyen a külföldiek földvásárlási jogát, azaz annak szigorítását emelte ki. A Stabilizációs és Társulási Megállapodás értelmében a külföldi jogi és természetes személyek szeptember 1-jétől a szerbiai állampolgárokkal megegyező feltételekkel vásárolhatnak ingatlant - így termőföldet is - az országban, ám ezt a szabályt nem óhajtják teljesíteni.

A Vajdasági Magyar Szövetség az utóbbi években folyamatosan olyan intézkedések foganatosításáért szállt síkra, amelyek érdemben nehezítenék meg a külföldieknek, hogy termőföldet vásároljanak Szerbiában - fejtegette Juhász. Kormánykoalíciós partnerünkkel megbeszéltük, hogy szeptember 1-je előtt mindenféleképpen módosulnia kellene a földtörvénynek.

Nyugdíjbiztosítás

További örökzöld téma a földművesek rokkantsági és nyugdíjbiztosításának a kérdése. A készülő új szabályozás alapelve, hogy a biztosítás összegének arányban kell lennie a megművelt földterület és a mezőgazdaságból megvalósított bevétel nagyságával. A biztosítás összegének a meghatározásakor az eddigi javaslatok értelmében figyelembe kellene venni a földműves gazdasági és szociális helyzetét.

Kritikus kérdés, mi lesz azoknak a gazdáknak a tartozásával, akik a korábbi években nem fizették a biztosítást. A törvény előkészítése során kiderült, hogy a kistermelők, akik például csak két hektáron vagy hasonlóan kis területen gazdálkodnak, akkor sem tudták volna fizetni a biztosítást, ha akarták volna.

Az eddigi javaslatok értelmében a szóban forgó termelők tartozását és az arra számított késedelmi kamatot eltörölné az állam, méghozzá teljes egészében. Azok pedig, akiknek módjában állt volna kifizetni a biztosítást, elmaradásukat részletekben törleszthetnék, az eddig felgyülemlett késedelmi kamatot pedig eltörölné az állam - taglalta Juhász Attila.