Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bézs Könyv a megszokott szóhasználattal mérsékelt üteműnek jellemezte az amerikai gazdasági növekedést, egyúttal azonban új fejleményként hiányjelenségeket is feltárt a munkaerő-kínálatban, és ezzel párhuzamosan a bérek növekedését is kimutatta néhány régióban - írja az MTI.

Az április-májusi időszakot felölelő szubjektív helyzetértékelés a gazdasági növekedés jellemzésére a megszokott "visszafogott-mérsékelt" (modest-to-moderate) szóhasználatot alkalmazta.

A Fed az előző, áprilisi Bézs Könyvben tett említést első alkalommal a munkaerő-piaci kínálat szűküléséről. A mostani dokumentumban viszont azt is kimutatta, hogy az elsősorban a szakképzett munkakörökben tapasztalható hiány egyes régiókban már a növekedés ütemét hátráltatja. A dokumentum konkrétan Boston, Chicago és New York régiókat nevezte meg példaként.

A legfrissebb makroadatok alapján a munkanélküliségi ráta májusban 4,4 százalékra, évtizedes mélypontra csökkent az előző havi 4,5 százalékról.

A Fed a 4,8 százalékos munkanélküliséget tekinti a "teljes foglalkoztatottságot" jelentő elméleti értéknek.

Az Egyesült Államok jegybankja, a szövetségi tartalékbank rendszer (Fed) tizenkét regionális intézményének szubjektív gazdasági helyzetértékelése alapján álltja össze évente nyolc alkalommal gazdasági helyzetértékelését, ami egyebek között a monetáris politikai döntéshozó testület, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) soron következő ülésén is munkaanyagként szokott szolgálni.

A FOMC legközelebb június 13-14-én tart kamatdöntő ülést. A Fed kommunikációja három kamatemelésre szokott utalást tenni az idei évre vonatkozóan. A márciusi ülésen már emelt kamatot a Fed, a következő emelést a júniusi üléstől várják a piacok.