Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szlovákia és Csehország illetve az Európai Bizottság által szervezett hétfőn kezdődött kétnapos európai atomenergetikai fórumon (ENEF) Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is hasonló véleményének adott hangot.

Robert Fico a fórumon elmondta: törekvéseik azt célozzák, hogy a szlovákiai villanyáram előállítás portfóliójában 2030-ig sikerüljön 80 százalékosra növelni az alacsony széngáz kibocsátású áramfejlesztési technológiák arányát. Hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy az Európai Unió új, vonatkozó szabályozásai - a felhasznált technológiákkal szembeni magas szintű biztonsági elvárások teljesítése mellett - lehetővé tegyék az atomenergetika hatékony fejlesztését.

Az atomenergetikai fórumon a szlovák kormányfő emlékeztetett: kormánya jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a mohi (Mochovce) atomerőmű építés alatt álló harmadik és negyedik blokkját sikerüljön befejezni és üzembe helyezni. Hozzátette, hogy a harmadik reaktorblokkot még az idén szeretnék befejezni, s az 2016 második felében már működhetne is.

A mohi erőmű harmadik és negyedik blokkja befejezésének végső időpontjának ismételt kitolásáról a múlt héten számolt be a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági-közéleti lap. Azt írták, hogy az új blokkok - amelyek építésének az eredeti tervek szerint 2012 és 2013 között kellett volna befejeződnie - 2016 végére készülhetnek el. A mohi erőműnek jelenleg két működésben lévő reaktorblokkja van, ezeket 1998-ban illetve 2000-ben helyezték üzembe.

A fórumon határozottan az atomenergia további hasznosítása mellett foglalt állást Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is. A cseh kormányfő a téma kapcsán azt hangoztatta: a nukleáris energia kihasználása és fejlesztése nélkül Csehország - és alighanem más országok sem - lennének képesek teljesíteni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén vállalt kötelezettségeiket, úgy, hogy aközben tovább fejlesszék iparukat.