A döntésre két esztendővel Washington és Havanna látványos közeledése után került sor, és az első kommentárok szerint a távozó amerikai elnök ezzel tovább akarja javítani az amerikai-kubai kapcsolatokat. Ezt a folyamatot Donald Trump megválasztott elnök a kampányában elmondottak szerint fenntartásokkal kezeli.

"Ma az Egyesült Államok fontos szakaszhoz érkezett a Kubához fűződő kapcsolatok normalizálásában" - állapította meg Obama elnök a döntést bejelentő közleményében. Majd hangsúlyozza: a politikát, amelyet "száraz láb, nedves láb" néven ismerünk, húsz évvel ezelőtt, egészen más körülmények között vezették be. Ezzel a lépéssel - jelezte Obama - a kubai emigránsokat is immár ugyanolyan elbírálásban részesítik, mint a más államokból érkező bevándorlókat. Ez pedig azt jelenti - tette hozzá, hogy azokat a kubaiakat, akik megpróbálnak illegálisan belépni az Egyesült Államok területére, és nem felelnek meg a humanitárius segítséghez szükséges követelményeknek, kiutasítják majd az Egyesült Államokból.

Havanna még csütörtökön este közleményben válaszolt az amerikai elnök döntésére és azt "fontosnak" nevezte. A kubaiak jelezték egyúttal, hogy ugyanúgy visszafogadják az amerikai területről kiutasított kubaiakat, mint ahogyan eddig is visszafogadták a tengerből kimentett menekülőket. A kubai közleményből kiderült, hogy a döntésről már egy esztendeje tárgyalt Washington és Havanna. Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter egy csütörtök esti telefonos sajtókonferencián a tárgyalások kényes mivoltával magyarázta a titokban tartott tárgyalásokat és a meglepetésszerű bejelentést. "Nem akartuk, hogy tömeges kivándorlás kezdődjék Kubából" - érvelt az amerikai politikus.

A most eltörölt törvény 1966-ban lépett életbe, és az Egyesült Államokba érkező kubai menekülteknek azonnali ellátást biztosított, és lehetőséget arra, hogy egy év után a menekültek tartózkodási engedélyt is kaphassanak. 1994-ben azonban a két ország menekültügyi megállapodást kötött, amelynek értelmében az Egyesült Államok évente húszezer vízumot ad ki kubaiaknak, ám a tengeren elfogott menekülteket visszaküldi Kubába. Innen ered a bevándorlási politika "száraz láb, nedves láb" elnevezése is. A szárazföldön, száraz lábbal érkezők ugyanis maradhattak Amerikában, a tengeren keresztül bejutni próbálóknak viszont vissza kellett térniük szülőföldjükre.