A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az emigráció új hullámáról beszélnek a lengyel szakértők a legújabb adatok nyomán. A fiatalok és jól képzettek körében egyre gyakoribb jelenség, hogy már nem is keresnek otthon munkát, eleve külföldre készülnek. Elemzői vélemények szerint már mintegy 2,5 millió lengyel dolgozik tartósan idegenben. Ami az új hullámot illeti, a brit statisztikai hivatal most nyilvánosságra hozott adatai szerint az országban tartózkodó mintegy 1 millió lengyelből 614 ezer rendelkezett rezidens státussal (ami például feljogosítja munkanélküli-segélyre és egyéb szociális támogatásokra) − egy évvel ezelőtt a számuk még csak 545 ezer volt. Nem véletlen hát, hogy a Nagy-Britanniában élő lengyelek 60 százaléka határozottan nem kíván hazatérni.

Az emigránsok egyre nagyobb számát bizonyítja az általuk hazaküldött pénz mennyisége is. A tavalyi első negyedévben "repatriált" 861 millió euróról idén az azonos időszakban 928 millióra nőtt az összeg. A tapasztalatok szerint a kint dolgozók hónapokon vagy éveken át küldik haza a pénzt otthon maradt családjuknak, de amit biztonságosnak ítélik helyzetüket, kihívják hozzátartozóikat és végleg letelepednek.

Nagy-Britannia mellett Hollandia és Németország a legvonzóbb célpont a lengyelek számára. A különbség, hogy Londonba inkább a szellemi elit, a többibe a szakmunkások igyekeznek. Az elemzők nagyrészt a családpolitikát tartják felelősnek a fiatalok kiáramlásáért. A legtöbb célországban − hazájukkal ellentétben − állami támogatást kapnak a gyerekeik felneveléséhez, sőt az anyagi dotáción kívül bérlakást és adókedvezményeket is. A jövőre várhatóan már 13 százalék fölé emelkedő munkanélküliség, ami különösen a fiatal diplomásokat sújtja, ugyancsak távozásra készteti őket. És a demográfusoknak nincsenek kétségeik afelől, hogy az a fiatal, aki külföldön megtalálja a helyét és családot alapít, sosem fog visszajönni − írta a konzervatív Rzeczpospolita.

Pedig vészesen fogy a lengyel − a 16 vajdaságból hatnak már csökken a lakossága. A vezető varsói gazdasági napilap, a Dziennik Gazeta Prawna cikke szerint a csúcstartó Szilézia, amely egy évtized alatt 112,5 ezer lakóját vesztette el a varsói statisztikai hivatal adatai szerint, és ebben a természetes fogyás (a halálozás meghaladta a születések számát) mellett a meghatározó szerep a kivándorlásé volt. De nem mindenki külföldre ment, sok lengyel is hazamenekült. Ugyanis a szocialista nehézipar éveiben ezrével verbuváltak a vajdaság bányáiba, hutáiba és nehézgépgyáraiba az ország minden részéről. Most a munkalehetőségek megszűnésével és nyugdíjba vonulásukkal ezek az emberek tömegével térnek vissza szülőföldjükre.

Kép: Reuters