Ideiglenes gazdaságot építettek ki maguknak azok a Nagy-Britanniába igyekvő menekültek, akik a francia tengerparton, Calais környékén rekedtek - jelentette a Bloomberg helyszíni tudósítója. Egy afgán férfi például lábait keresztbe téve ücsörgött az újságíró látogatásakor jól ellátott boltja előtt. Teát szürcsölgetett és közben cigarettát sodort, amelyet tízesével árul.

Az utóbbi az egyik legkeresettebb cikk a "dzsungelben" - ahogy a bevándorlók nevezik a táborukat. Különösen sok fogy a cigiből a menekültváros éjszakai mulatójában. A minivárost nagyjából 40 hektáron hozta létre 2500 menekült, férfiak, nők és gyerekek. A boltok mellett vendéglők, bárok, iskola, templom és még az említett szórakozóhely is része sajátos gazdaságuknak.

Egyes menekültek jó pénzt keresnek - mondja el az ott rekedteket segítő egyik civil szervezet munkatársa. Az "intézményeket" a lehető legszerényebb eszközökből építették fel. Az építési anyagok között deszkák, ponyvák, szőnyegek találhatók, az éjszakai lokál, amelyet műanyag és fa alkotóelemek keverékéből tákoltak össze, még egy diszkólámpával is rendelkezik. Apró konyhájában egy-két eurós húsételek készülnek.

Az emberek eljönnek ide táncolni, isznak egy sört, egy szóval megpróbálják úgy érezni magukat, mintha otthon lennének - mondja egy nigériai férfi, aki körbevezette a Bloomberg újságíróját a "dzsungelben". Mutatott olyan boltokat, amelyek a telefonkártyáktól a táblás csokiig rengeteg dolgot kínálnak. Ezeket afgánok üzemeltetik, míg a bárok és a vendéglők eritreaiak kezében vannak.

Ezek okos emberek - fejtegeti az útikalauz. A legtöbbjük középosztálybeli vagy felső középosztálybeli, képzettek van szakmájuk. A "dzsungel" lakóinak többsége háborúk, üldözés elől menekült el és dollárezreket fizetett, hogy eljusson Calais-ig. Minivárosuk arra emlékezteti a látogatót, milyen erős vágy élhet bennük a normális élet iránt.