A szíriai donorkonferencia ugyan dicséretes felajánlásokkal végződött, hiszen a részt vevő államok egy nap alatt összesen több mint tízmilliárd eurót ajánlottak fel a bevándorlási válság enyhítésére - hatmilliárdot 2016-ban további ötmilliárdot 2020-ig -, ám a tanácskozáson nem sok szó eset a hontalanná vált gyermekekről. Egy ígéret azért elhangzott.

Egymillió olyan gyermek, aki jelenleg nem jár iskolába, a következő iskolaévtől visszaülhet a padokba. Nemzetközi és európai donorok ígéretet tettek arra is, hogy támogatják az új munkahelyet teremtését, a Szíriával szomszédos országok pedig belegyeztek abba, hogy megnyitják munkaerőpiacukat a náluk rekedt szíriaiak előtt.

Elveszett generációk

A konferencia azonban nem adott választ arra a kérdésre, hogy mi lesz az elveszett gyermekek és fiatalok tömegeivel. Hogyan lehetne elkerülni, hogy a munkavállalásra képtelen, tudatlan felnőttekké váljanak, akiket rossz esetben könnyen magukkal ragadhatnak a radikális politikai mozgalmak. A válaszok egy része meglepően közel hangzott el a donorkonferenciához.

Ugyanis a Londonban tartott eseményhez hasonlóan szintén a brit fővárosban tartotta tanácskozását a nonprofit Techfugees csoport, amelyet a technológiai ipar cégei vállalkozói hoztak létre azzal a céllal, hogy kiderítsék: mit tehet ágazatuk a bevándorlókért. Ami azt illeti ennél már előbbre tartanak, ugyanis konkrét projektek koordinálásáról is eszmét cseréltek - jelentette a Bloomberg.

Okos ötletek

Az okos telefonok jelentős segédeszközt adtak a menekültek kezébe, akik ezek segítségével cseréltek információt egymással, illetve tájékozódtak a számukra ismeretlen vándorlási útvonalakon. Az okos mobilok, amelyek már ott vannak az embereknél sokkal szélesebb körű segítséget nyújthatnak elsősorban azoknak, akik bajba kerülnek - vélik a Techfogees alapítói.

Javaslataik újraértelmezik a humanitárius segítségnyújtás fogalomkörét. Az ötletek között szerepel például egy olyan ultrahangos alkalmazás is, amely amelynek segítségével egy robbanás miatt átmenetileg megvakult ember elindulhat a segítség felé. Ennél egyszerűbb ötlettel állt elő a GeeCycle vállalkozás, amely a világ minden táján gyűjti az okos mobilokat a menekülteknek.

Univerzális alkalmazás

A Refugee Aid App alkalmazást úgy tervezték meg, hogy az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek - egy online térkép segítségével - mindent megtaláljanak vele, amire szükségük lehet. Az élelmiszersegély-helyeket, a táborokat, a jogsegély és az egészségügyi ellátás lehetőségét. További terv, hogy a bombabiztos Wi-Fit visznek a válság sújtotta térségekbe.

Harald Neidhardt német vállalkozó a hajózás iránti szeretetéből merített ihletet. Lakóhelye, Hamburg a világ egyik legnagyobb konténerkikötője. A Cisco hálózatieszköz-gyártó céggel összeállva kialakított egy olyan legószerűen bővíthető konténerrendszert, amelyben egészségügyi segélyhelyet lehet berendezni. A bárhol felállítható konténereket mobilkapcsolaton keresztül összekötik tolmácsokkal, hogy áthidalják az orvosok és páciensek közti nyelvi szakadékot. A rendszer 50 nyelven kínál fordítást.

Oktatás és foglalkoztatás

Egy-egy ilyen konténer csak 50 ezer euróba kerül és magában hordja a lehetőséget, hogy iskolatermeket vagy más szolgáltatóközpontokat (irodákat stb.) rendezzenek be benne. Neidhardt arról álmodik, hogy száz konténert helyez el a görögországi Leszbosz szigete - a bevándorlók egyik legfontosabb érkezési pontja - és Hamburg között.

Más vállalkozók ingyenes távoktatási szolgáltatásokat dolgoztak ki olyan technológiai cégekkel, amelyek ingyen kínálják az ehhez szükséges számítástechnikai rendszereket. Az amerikai Szilícium-völgy egyik vállalkozása, a RebootKamp például programozásra tanít tehetséges menekülteket. Számos cégtől ígérete van arra, hogy két évre munkát adnak a 12-16 hetes tréningeket elvégző embereknek.