Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Franciaország nyomást fog gyakorolni európai partnereire annak érdekében, hogy támogassák az euró gyengítését - jelentette ki Manuel Valls miniszterelnök, aki tegnap vitte a parlament elé hároméves gazdasági reformprogramját. Vallst a múlt hónap végén nevezte ki Francois Hollande államfő a kormányfői posztra, miután a kormányzó szocialista párt vereséget szenvedett a helyhatósági választásokon.

A párt jobbszárnyához tartozó politikusnak gondot okoz, hogy megszerezze a szocialista képviselők többségének támogatását céljai eléréséhez - emlékeztetett a Financial Times. Programja, amelyet végül 265-232 arányban elfogadott a törvényhozás, ám a vártnál több, 41 szocialista politikus tartózkodott a szavazáson, egyebek mellett 40 milliárd euróval csökkentené a vállalatok és a háztartások adóterheit.

A költségvetés egyensúlyának fenntartása érdekében ugyanakkor 50 milliárd euróval mérsékelnék az igen magas állami kiadásokat. Az elmúlt hetekben ugyan szóba került, hogy a Franciaország további haladékot kér az EU-tól a büdzsé hiányának három százalékra csökkentésére, ám végül ettől elálltak. Ennek megfelelően a kormány azzal számol, hogy 2015-ben le tudják szorítani a deficitet a GDP három százalékára.

Az ECB elnöke sem ellenzi?

A szigorú brüsszeli előírás betartása azonban nem éppen olyan döntés, amilyet a szocialista párt tagsága és a képviselői lelkesen támogatnának. Részben ezt igyekezett ellensúlyozni a kormányfő azzal, hogy kijelentette: az európai növekedéssel kapcsolatos közös elhatározásokat a korábbinál aktívabb monetáris politikával kell megtámogatni, mivel az euró árfolyama túl erős.

Ezt az álláspontot fogja képviselni az államfő az új Európai Parlament megalakulását követő uniós egyeztetéseken. Párizs egyébként jó ideje igyekszik szembe menni az Európai Központi Bank (ECB) német ihletésű - más nagy jegybankokéhoz, mindenekelőtt az amerikai Fedéhez és a japán BoJ-éhoz képest viszonylag - konzervatív monetáris politikájával. Eközben az euró tavaly határozottan erősödött a dollárral és a jennel szemben.

Valls bejelentése nem sokkal követi az ECB elnöke, Mario Draghi e hónap elején tett megjegyzését, amely szerint további monetáris ösztönző lépésekre lehet szükség annak érdekében, hogy felgyorsítsák az eurózóna veszélyesen lelassult inflációját. A két kijelentés egy irányba mutat, igaz, a francia gazdaságnak az átlagosnál nagyobb szüksége van a pénzügyi támogatásra. Magas hazai költségeik miatt ugyanis a francia cégek különösen érzékenyek a közös európai deviza árfolyamának alakulására. A tartós erősödés súlyos gondot okoz nekik.

Így kell ezt csinálni!

A francia kormányfő látványosan demonstrálta, hogyan képzeli el a gazdaság reformját egy igazi centrista politikus. Reformprogramja kiindulópontjának nevezte, hogy a politikusok végre feladják azt a reflexüket, hogy minden problémát adóemelésekkel akarnak megoldani. Emellett segíteni kell a cégeknek abban, hogy helyreálljon megtépázott profitrátájuk. Ugyanakkor megígérte, hogy a vállalatok nem osztják szét osztalékként tulajdonosaik között a növekvő nyereséget, hanem a befektetésekre, a foglalkoztatás növelésére használják fel azt. Valls emellett megígérte, hogy a kiadáscsökkentéseken belül a nyugdíjak és közalkalmazotti bérek befagyasztása nem vonatkozik a legkisebb jövedelmeket kapó rétegekre.