Vlagyimir Putyin orosz államfő kedden azt ígérte, hogy Moszkva a kijevi kormány bukása ellenére tarja magát a decemberi orosz-ukrán egyezményben foglalt vállalásaihoz, ám már szerdán részben üres ígéretnek bizonyultak szavai. A Kyiv Post értesülése szerint a két ország határán visszaállították az ukrán áruk bevitelének szigorú ellenőrzését. Ezzel visszatértek a megegyezés előtti szokásokhoz.

Meg tudjuk erősíteni az információt - mondta a hírportálnak Gennagyij Csizhikov, az ukrán kereskedelmi és iparkamra elnöke. A kamara figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és ha nincs változás, akkor képviselőik Moszkvába utaznak, hogy szóvá tegyék a szabad kereskedelem korlátozását.

Újabb halott

Egy rendőrt lelőttek Kijevben - jelentette be a rendőrség. A 42 éves férfit mellsérüléssel szállították kórházba, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét. Eközben a kormányzati épületeket megszállva tartó radikális nacionalista csoportok visszavonultak. Ezt nem azért tették, mert Viktor Janukovics államfő ehhez a feltételhez kötötte a korábban letartóztatott tüntetők szabadon bocsátását - ennek módozatairól egész nap tárgyalt a kijevi parlament -, hanem mert az EU-párti tüntetők szintén ellenzik a kormányépületek elfoglalását.

Viktor Ratusznyak belügyminiszter-helyettes cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kormány meg akarná erősíteni a közutálatnak örvendő Berkut biztonsági erőket. Korábban olyan hírek terjedtek el, hogy a jelenlegi hatszorosára 30 ezer főre akarják emelni a rohamrendőrök létszámát. Az elmúlt hetek a Berkut és a tüntetők egy részének erőszakos összecsapásairól szóltak.

A Gazprom nem fél

A Gazprom nem tart attól, hogy csökkenni fog árbevétele, miután az orosz-ukrán megállapodás egyik pontjának megfelelően január 1-jétől a korábbinál jóval olcsóbban szállítja a gázt Ukrajnába - jelentette ki Alekszander Medvegyev, a cég vezérigazgató-helyettese a Rosszija 24 tévéállomásnak nyilatkozva. Várakozásaik szerint az alacsonyabb áron jóval több gázt tudnak értékesíteni az országban.

A fizetés viszont nem fog simán menni. Kijev halasztási kérelemmel fordult az orosz gázszállítóhoz: a korábban felhalmozott vételáradósságot is később törlesztenék, továbbá egyelőre nem tudnak fizetni az idén érkezett energiahordozóért sem. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő szerint ez az ügy az elsők közt lesz, amelyekről tárgyalni akarnak az új ukrán kormány képviselőivel.

Oroszország máris hárommilliárd dollárt fordított ukrán eurókötvények vásárlására nemzeti jóléti alapjából - jelentette be Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter. Ez része annak a 15 milliárd dolláros kölcsönnek, amelynek folyósításáról a két ország államfője decemberben megállapodott.