"Nos, az alapötlet az volt, hogy adjuk meg édesapámnak a lehetőséget, hogy kifejthesse nézeteit és emlékeit, mivel soha nem írta meg ezeket, tehát úgy döntöttünk megpróbáljuk együtt: egy történész, egy közgazdász és egy újságíró, én. Úgy éreztük, hogy teljes áttekintést kell nyújtanunk az életéről, ahogy Magyarországról Belgiumba menekült, majd az euró egyik atyja lett. Tehát ez olyan volt mint egy interjú, amelyet 50 találkozó nyomán írtunk meg, hogy kiadhassuk könyvben".

- Édesapja szerint mi lehet ebben az évszázadban az euró legnagyobb kihívása?

- Először is, ő egyike volt annak a néhány embernek, aki már a kezdetektől hangoztatta, hogy óvatosan kell kezelni az új fizetőeszközt és közös fiskális politikára volna szükség, nem csak monetáris elhatározásra. Ez mára létre is jött, mert a 2008-as válság után az európaiak szembesültek vele, hogy tovább kell haladni a gazdasági egyesülés útján, hogy az euró valódi fizetőeszközzé válhasson. Az euró tehát túlélte és a válság alatt három tagállam csatlakozott a monetáris unióhoz, Szlovákia, Észtország és Lettország. Tehát úgy látom, hogy ez annak a jele, hogy az euró elég erős és valami olyasmivé vált, amely egyesíti az európaiakat mindennapi életükben.

- Gondolja, hogy újabb reformokra szorul az euró vagy mindez elegendő és továbbiakra nincs szükség?

- Nos erre nem tudok válaszolni, mert újságíró vagyok, nem pénzügyi szakember és édesapámat is újságíróként kérdeztem, nem az euró szakértőjeként. De ő úgy gondolja, hogy Európa válságról válságra fejlődik, ahogy próbál megoldást találni a felmerülő problémákra, így működött az elmúlt 50 évben, tehát most, hogy a legutóbbi válság megoldódott, szintén maradtak megválaszolatlan kérdések. Édesapám például azon kevés közgazdászok egyike, akik figyelmeztetnek a szabályozatlan piacokon kialakuló buborékok veszélyeire. Tehát újabb válságot eredményezhet, hogy sok ország - gazdasága felfrissítése érdekében - rengeteg pénzt nyomtatott az elmúlt időszakban, de ez azt is jelenti, hogy óriási pénzmennyiség került a rendszerbe, ami később problémát okozhat.