Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szinte mindent elmond a németek Európa-politikájáról, hogy Angela Merkel német kancellár is kihívója, Peer Steinbrück, a Német Szociáldemokrata Párt vezetője alig érintettek külföldi témákat egyetlen televíziós vitájukban a szeptember 22-ei parlamenti választások előtt - írta a Reuters. Az utóbbi túlzottnak minősítette az eurózóna déli államaira kényszerített megszorításokat, de egy szót sem szólt arról, hogy támogatná-e további uniós - azaz főként német - források elköltését a bajbank lévő országok támogatása érdekében. Az előbbi azzal vágott vissza, hogy a szociáldemokraták megszavazták a válságkezeléssel kapcsolatos döntéseket, de egy szót sem szólt arról, hogyan képzeli Európa jövőjét.

A németek a maguk tempójában építik tovább Európát a saját elképzeléseik szerint, hiábavaló lenne sürgetni őket - mondja Ulrike Guerot, az European Council on Foreign Relation uniós kutatóintézet munkatársa. Ennek továbbra is alapeleme lesz az EU-tagországok nemzeti költségvetésének uniós ellenőrzés alá vonása, miközben a közös források elköltését nem engednék ki a nemzeti parlamentek kontrollja alól. Ez a feltétele annak, hogy hozzájáruljanak az uniós biztonsági alap (ESM) bővítéséhez.

Mi lesz a választás után?

A németek azt akarják, hogy mindenki az ő mintájukat kövesse, miközben óriási szakadék tátong lehengerlő gazdasági erejük és elenyésző biztonsági-védelmi szerepvállalásuk között - véli José Maria de Areilza, a madridi ESADE business school professzora. Hasonlóan látja a helyzetet párizsi Science-Po intézetnél dolgozó kollégája,Christian Lequesne, aki szerint Németország legszívesebben egy nagy Svájccá válna: óriási felhalmozott vagyonát, gazdagságát azzal párosítaná, hogy nem vállal felelősséget a nemzetközi viszonyok alakításában.

Ha a jobbközép CDU/CSU pártszövetség nagykoalícióra kényszerülne a szociáldemokrata SPD-vel, akkor ugyan változna a berlini gazdaságpolitika, de nem Európa, hanem a nemetek saját érdekében - véli Daniela Schwarzer, a német SWP kutatóintézet európai ügyekkel foglalkozó osztályának igazgatója. Keveset fordítunk infrastruktúrára, oktatás és kutatásra - mondja -, pedig ennek emelése nyomán nőnének a bérek, a belső kereslet és több európai vendégmunkás találhatna munkát Németországban.

Az európai partnerek elsősorban azt várják Németországtól, hogy álljon el a bankunió útjából. Berlin eddig ragaszkodott ahhoz, hogy a közös bankrendszer az uniós alapszerződés átírását feltételezi, mert tovább korlátozná a tagállamok szuverenitását. Merkel visszaléphet ettől a választások után, hogy elkerüljék az ezzel kapcsolatos megosztó vitát és kétes kimenetelű népszavazásokat.