A tavalyi 5,4 milliárd tonnáról várhatóan 5,636 milliárd tonnára nő majd a kereslet 2021-re. Ez 0,6 százalékos átlagos éves növekedési ütemnek felel meg 2015 és 2021 között, szemben az elmúlt tíz évben mért évi átlagos 2,5 százalékkal.

Kína továbbra is a világ legnagyobb szénfelhasználója lesz, de kereslete már valószínűleg tetőzött, miközben környezetvédelmi és túltermelési okokból mérséklik a széntermelést. A kínai szénkereslet a 2014. évi 2,896 milliárd tonnáról 2021-re 2,816 milliárd tonnára csökken az IEA előrejelzése szerint.

Világviszonylatban, ebben az évszázadban tavaly csökkent először a szén kereslete. A nemzetközi szervezet tanulmánya szerint a szén kereslete Ázsiában nőni fog, ahol a növekvő népességű, feltörekvő gazdaságok olcsó és biztonságos energiaforrást keresnek. Indiában például évenkénti átlagosan öt százalékos növekedés várható a szénfelhasználásban 2021-ig.

Az elmúlt évek árcsökkenése után idén jelentősen nőtt a szén ára az európai, valamint az ázsiai és csendes-óceániai térségek keresletnövekedése, továbbá a kínai kitermelés idén bevezetett korlátozása miatt. Jövőre árcsökkenést, az azt követő négy évre pedig stagnáló szénárakat vár az IEA.

Európa szénkeresletete 337 millió tonnára, az Egyesült Államoké pedig 475 millió tonnára csökken 2021-re.

Az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke, Donald Trump ugyan kiállt a szénipar fellendítése mellett, de elemzők szerint nem valószínű nagyobb fellendülés az ágazatban, mert folyamatosan csökken az amerikai szénkereslet, különösen a palagáz 2005-ös megjelenése óta.