Áprilisban elsősorban az élelmiszerárak 11,5 százalékos növekedése miatt maradt továbbra is a rekordszint közelében a fogyasztói árindex, amelynek mértéke márciusban 32 havi csúcsot döntött.

A kínai vezetésnek az infláció meglódulása okozza az egyik legnagyobb fejfájást. Az év egészében a fogyasztói árindex növekedését 4 százalékon akarják tartani. Az idei év első négy hónapjában azonban - 2010 azonos időszakához képest - 5,1 százalékkal emelkedett a CPI.

A termelői árindex áprilisban 6,8 százalékkal növekedett éves összehasonlításban, ami 0,5 százalékponttal alacsonyabb a márciusi értéknél. A kiskereskedelmi eladások 17,1 százalékkal bővültek, ami 0,3 százalékpontos csökkenést mutat a márciusi adathoz képest. Az ipari termelés volumene 13,4 százalékkal növekedett az év negyedik hónapjában a márciusi 14,8 százalék után, az első negyedévben pedig 14,4 százalékkal.

Az infláció ellenőrzés alatt tartása rendkívül fontos a kínai kormánynak, amely attól tart, hogy az árak elszabadulása elégedetlenséget robbant ki a társadalomban, miként az 1980-as években, amikor az infláció szintje meghaladta a 10 százalékot.