Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júliusban 6,0 százalékkal nőtt a kínai ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 6,8 százalékos éves növekedés után. A növekedési ütem elmaradt a várakozásoktól, elemzők 6,6 százalékot jeleztek előre. Az ipari termelés júliusi éves csökkenése a növekedési ütem második negyedévi folyamatos javulásának vetett véget.

Az NBS az ipari termelés júliusi csökkenését a külföldi kereslet visszaesésére, valamint a belső fogyasztás gyengülésére vezette vissza. A kínai statisztikai hivatal csak az évi 20 millió jüannál (3,16 millió dollár) nagyobb forgalmat bonyolító vállalatok adatait tartja nyilván.

A feldolgozóipari termelés 6,6 százalékkal növekedett, a bányaipari termelés 5,6 százalékkal nőtt, míg az elektromos energia, hőenergia, és földgáztermelés, valamint a közüzemi ellátás 0,2 százalékkal csökkent.

A HSBC közgazdásza Ma Hsziao-ping szerint a júliusi ipari termelési adatok arra utalnak, hogy a gazdasági növekedés üteme a harmadik negyedévben tovább lassulhat a világ második legnagyobb nemzetgazdaságában. Az elemző megjegyezte, hogy a jüan leértékelése segítheti ugyan a kínai exportot, de a belső kereslet ösztönzéséhez további intézkedéseket kellene még hozni.

Véleménye szerint a jegybanknak tovább kellene csökkentenie a kereskedelmi bankok tartalékráta előírását a likviditás fenntartása és a csökkenő gazdasági aktivitás fellendítése érdekében. A kormánynak a költségvetési kiadásokat is növelnie kellene az elkövetkező hónapokban - mutatott rá. A HSBC közgazdásza úgy látja, hogy a kínai gazdaság növekedési üteme a harmadik negyedévben az első félévben elért 7,0 százalék alá is csökkenhet.