Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A stratégiai kabinet ülésén mindenki nyugodt volt, nem számítottunk arra, hogy ekkora felháborodást vált ki a döntésünk - mondta el Lázár János a sajtótájékoztatóján. Később hisztériának nevezte, hogy azóta, hogy kedd este megjelent a kormány honlapján a felsőoktatási törvény módosításának tervezete, többen is felháborodásukat fejezték ki.

A miniszter szerint szó sincs a CEU támadásáról, ugyanis a kormány időről időre felülvizsgálja a Magyarországon működő külföldi egyetemek jogszabályi megfelelőségét. A jelentés több egyetemről is megállapította, hogy nem mindenben tesz eleget a hazai elvárásoknak.

Viszont a kormány az oktatás minőségének garantálása végett 2018-tól csak olyan külföldi intézményekkel kötne akkreditációs szerződést, amelyeknek a küldő országban is működik kampusza, és/vagy azt a magyar állam és a származási ország államközi szerződésben megállapodott erről. Indokoltnak tartja ezt a lépést, lévén jelenleg az Oktatási Hivatal 28 külföldi egyetem közül 27-nél talált problémákat.

Azt, hogy nem politikai döntés született, és a kormánynak nincsenek példát statuáló motivációi azzal támasztotta alá, hogy az egyetlen az Emberi Erőforrások Minisztériuma által folytatott vizsgálatnak minden szempontból megfelelt az a McDaniel College Budapest, amely gender-témákban neves kutatókkal rendelkezik. Pedig ez egy olyan terület, amely a kormány által vallott nézetektől jelentősen eltér.

Lázár szerint nem vezet az Egyesült Államok és Magyarország között nemzetközi konfliktushoz a CEU-val kapcsolatos vita, noha az USA nagykövetsége már szerdán kiállt az egyetem mellett. A miniszter úgy látja, elvárható, hogy a külföldi intézmények is betartsák a magyar törvényeket, valamint a kormánynak nem az Egyesült Államokkal van konfliktusa.

A tárcavezető közölte, folyamatosan egyeztet majd Palkovics László oktatásügyi államtitkár az érintett intézményekkel. Szerinte a kifogásolt vagy vitás kérdésekről meg tudnak állapodni az érintettekkel, de a jogszabályok betartása alól senki sem mentesülhet.