Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nouriel Roubini felidézte legutóbbi, Financial Timesban megjelent cikkét, amelyben a jelenlegi gazdasági helyzetet hasonlította össze az 1931-es időszakkal. Annak az lett a vége, hogy a világ belesüllyedt a Nagy Depresszióba és most úgy tűnik, hogy az eurózónában is hasonló kezd kibontakozni - figyelmeztetett a jövőbe látó professzor. Jelenleg ugyanis recesszióban van a övezet, szuverén adósságválságokkal, bankrendszerbeli problémákkal küzd - mutatott rá.

Az RGE Monitor elemzőház tulajdonosa emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió vezetői már 18 tanácskozást tartottak az elmúlt két évben, a mostani csúcsértekezleten pedig megvan az esély az előrelépésre. Németország azonban elakaszthatja a folyamatot - jegyezte meg.

A Bloomberg műsorában felidézték Roubini néhány héttel ezelőtti írását, miszerint egy tökéletes globális vihar felé haladunk. A szuverén kockázatok már a bankokat fenyegetik - vélekedett akkor.

A közgazdász professzor ezúttal hangsúlyozta, hogy amit Európa perifériáján látunk az nem csupán recesszió, hanem depresszió. Japánhoz hasonlít a helyzet ezekben az országokban, azzal a különbséggel, hogy a szigetország nettó hitelező, nem pedig nettó hitelfelvevő állam, mint az európaiak. Szerencsésnek mondhatják magukat a dél-európai országok, ha végül egy elhúzódó stagnálás következik be, de most rosszabbnak tűnik a helyzet: itt van az adósságválság, a bankválság, a gazdasági válság - magyarázta a szakértő.