Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) módszertana alapján számolt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) novemberben éves összevetésben 0,2 százalékkal csökkent az októberi 0,6 százalékos emelkedés után.

A nem harmonizált módszertan szerint a fogyasztói árak 0,9 százalékkal csökkentek az előző év azonos hónapjához képest, míg októberben 0,5 százalék volt a visszaesés mértéke.

Az euróövezetben novemberben 31 havi csúcsra nőtt a fogyasztói árak emelkedésének üteme: éves összevetésben 0,6 százalékkal ugrottak meg az árak az októberi 0,5 százalékos emelkedés után.

Görögországban 2013 februárja óta csökkennek a fogyasztói árak, miután a nemzetközi hitelezők által elvárt megszorítások, a bérek és a nyugdíjak, és a kiugróan magas munkanélküliség miatt zuhant a háztartások vásárlóereje. Éves összevetésben legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal, 2013 novemberében csökkentek a fogyasztói árak.

A görög statisztikai hivatal egy másik jelentésében arról számolt be, hogy a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint októberben 6,8 százalékkal bővült az ipari termelés éves szinten az előző havi 0,1 százalékos növekedés után. Ezen belül a feldolgozóipar kibocsátása 7,2 százalékkal, az energiatermelés pedig 8,9 százalékkal nőtt, míg a bányaipar teljesítménye 3,1 százalékkal esett vissza.

A szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint szeptemberhez képest 4,3 százalékkal nőtt Görögország ipari termelése októberben.