A nyomtatott sajtótermékek egy részének értékesítése csökkent a tavalyi utolsó negyedévben a harmadik negyedévhez képest, ám nem tartozik ezek közé például az ingyenes Metropol újság és a Színes RTV - derül ki azokból az adatokból, amelyeket a terjesztés-ellenőrző szervezet (Matesz) felméréséből a Világgazdaság kiemelt.

A Blikk elég nagyot zsugorodott: példányszáma a harmadik negyedévi több mint 130 ezerről 123 ezer közelébe esett. A Borsnál, a Nemzeti Sportnál, a Storynál ennél kisebb csökkenés figyelhető meg. Ugyanakkor Matesz nyilvánosan elérhető számai alapján megállapítható, hogy az auditált lapok több mint 20 százalékánál stagnálás vagy növekedés látható.

A fizetős újságok versenyében a Nők Lapja vezet, amelyből még mindig több fogy számonként 216 ezer példánynál, a Story több mint 172 ezerrel a második, a Színes RTV bő 155 ezerrel a harmadik. A Metropolból 334 ezret osztogattak szét a metró- és HÉV-megállókban, ami 11 százalékkal több a július-szeptemberinél.

Ez a lap Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly érdekeltségébe tartozik, így a VG találgatása szerint elképzelhető, hogy nem feltétlenül közvetlen üzleti okok állnak a növekedés mögött. Az Orbán Viktor kormányfő és Simicska között kirobbant háború óta a Magyar Nemzet visszaszorulóban van. Míg 2010 végén 48 ezer fogyott a lapból, a tavaly október-decemberben már csupán számonként kevesebb mint 23 ezret adtak el belőle.

A fő versenytárs Népszabadság 38,6 ezernél jár - mindkét lap ezres nagyságrendű veszteséget könyvelt el a tavalyi második félévben. Az új kormánypárti lap, a Magyar Idők példányszáma nem szerepel a Matesz auditjában.