Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dolog úgy kezdődött, hogy Katar, Oroszország, Szaúd-Arábia és Venezuela februárban megállapodott abban, hogy ha a többi olajtermelő ország hasonló kötelezettséget vállal, akkor befagyasztják olajtermelésüket a januári szinten. A közös döntés meghozatala érdekében csúcstalálkozót szerveztek, amelyet április 17-ére sikerült összehozniuk Dohába, Katar fővárosába.

A vendéglátó ország energiaminisztériuma szerint a termelők nézőpontjából pozitív hatással lenne, ha sikerülne megállapodni a korlátozásban. Piaci elemzők és kereskedők azonban nem értik, miért fektettek ennyi energiát az olajcsúcs tető alá hozásába, amikor a befagyasztás, ha egyáltalán összejön, nem lenne közvetlen hatással a piacra - írta a Bloomberg.

Hullámvasút alacsony púppal

A valós szándékokba adhat bepillantás az a levél, amelyben a katari szervezők meghívták a tanácskozásra Norvégia képviselőit. A Bloomberg birtokába jutott dokumentum szerint azzal érvelnek a részvétel mellett, hogy már a korlátozás lehetőségéről szóló hír is megfordította az addigi zuhanó olajártrendet. Ha több termelő, köztük Norvégia is csatlakozik a vállaláshoz, az lehetővé teszi az emelkedő tendencia megerősítését.

Az olajárak januárban 12 éves mélypontra estek a világ olajpiacán másfél évvel azt követően, hogy lejtőre kerültek. Ennek hátterében elsősorban a túlkínálat áll, amelyen azért nem lehet változtatni, mert piaci részesedését féltve egyik nagy termelő sem hajlandó visszafogni kitermelését. A mélypontot követően 30 százalékos emelkedéssel március-áprilisra 40 dollár/hordó fölé emelkedett a fekete arany ára.

Lesznek elegen

A katari levél azzal folytatja a norvég kormány győzködését, hogy a termelés befagyasztásával kapcsolatos javaslat széles körű párbeszédet indított el az olajtermelő országok illetékesei között. Egyben mindenki egyetért: a jelenlegi árak elfogadhatatlanul alacsonyak. Összességében elmondható, hogy minél több érintett ország csatlakozik, annál gyorsabban helyreállhat az egyensúly a piaci olajkínálat és -kereslet között.

A levél nem érte el hatását: Norvégia nem vesz részt a hét végi csúcson. Ugyanakkor más az OPEC-en kívüli termelők - az egyik kezdeményező Oroszországon túl - Omán, Azerbajdzsán és Kolumbia képviselteti magát. Összesen 15 olajtermelő állam próbál majd megállapodni a kitermelés befagyasztásáról.

Fifti-fifti

A szakértők egyetértenek abban, hogy ennek kicsi a sansza, miután több ország eltökélt exportja növelésében. Irán nem hagyott kétséget afelől, hogy nem nyugszik, amíg nem emeli napi négymillió hordóra kitermelését. Így szerezheti vissza az atomprogramja miatt bevezetett ENSZ-szankciók idején elvesztett piacait. Az is biztosra vehető, hogy Brazília sem csatlakozik a befagyasztáshoz.

A piaci megfigyelők abban is egyetértenek, hogy igazi áremelkedést csak a kitermelés, azaz az olajkínálat visszafogásával lehetne elérni, amiről szó sincs. A befagyasztásról szóló megállapodás esélye szerintük 50-50 százalék.

A Société Generale elemzői elismerik - amire a katari levél is céloz -, hogy ha összejönne az egyezség, annak erős pszichológiai hatása lenne a piacra. Ami kereslet és a kínálat tényleges, fizikai egyensúlyának javulását illeti, azt az év második felére vagy a jövő évre várják a szakértők.