Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A második világháborút követő óriási átalakulás óta a legnagyobb változás előtt áll Németország és közvetve Európa energiaipara és -piaca. A berlini kormány 200 milliárd euró (268 milliárd dollár) értékű, azaz a GDP egyharmadának megfelelő összegű fejlesztéseket tervez - idézte a Bloomberg a DIW gazdaságkutató intézet becslését. A program része egy New York City területének hatszorosán telepítendő tengeri szélerőműpark építése és a villamosenergia-hálózat bővítése. Az új vezetékek egymás után lefektetve Londontól Bagdadig érnének.

Németországban az egy évvel ezelőtti fukusimai atomkatasztrófa után társadalmi konszenzus alakult ki a nukleáris energia elhagyásáról, ezért pótolni kell az ország áramellátásának ötödét biztosító 17 atomreaktor termelését. Az ország ezzel még nem kipróbált, új technológiák és rendszerek bevezetésére kényszerül, vállalva ennek minden kockázatát.

Egy nagyon, nagyon nagy labor

Németország egy nagy energetikai laboratóriummá válik - mondja Stephan Reimelt, az amerikai General Electric Co. energiaágazatának vezérigazgatója. Szép az elhatározás az alternatív energia felkarolására, de egyelőre hiányzik a világos technológiai megoldás.

Az atomreaktorok egy részét már nem indították újra a fukusimai balesetet követően elrendelt stresszteszt után, ami máris anyagi veszteséget okozott a nagy energiaszolgáltatóknak, az E.Onnak és az RWE-nek, ugyanakkor a fellendülőben lévő kereslet magával ragadhatja a napelemek és a szélturbinák gyártóit.

Holdra szállás Európa közepén

A német energiaipar átállása olyan technikai kihívást jelent, mint amilyen a Holdra szállás volt - állítja Peter Terium, aki júliustól átveszi az RWE, a második legnagyobb német energiaszolgáltató vezetését. Ezt a feladatot csak akkor tudjuk megoldani, ha mindenki összefog, és együtt dolgozik a siker érdekében.

Németország lehet az egyik frontországa a világ előtt álló energetikai átalakulásnak. Ebben 2035-ig legkevesebb 10 ezer milliárd dollárt kell befektetni a világon 5900 gigawatt energiatermelő kapacitás kiépítése érdekében, ami több mint ötszöröse az USA energiaszolgáltatói kapacitásának - állítja az OECD energiaügyi tanácsadó szervezete, az International Energy Agency (IEA). Ennek fele alternatív forrásokra épül majd. Egy gigawatt (a paksi erőmű nagyjából fele) 800 ezer amerikai háztartás ellátására elegendő.

Győzelem vagy halál

Ha a németek sikerrel járnak, akkor a világ összes országának mintát adnak gazdaságaik átalakítására - mondja Claudia Kemfert, a DIW vezető energia-szakértője. Ha elbukunk, az katasztrofális hatással lesz a német politikára, társadalomra és gazdaságra nézve. Az ország erőfeszítései már most is sokkhullámokat indítanak el az európai energiaellátásban. Amikor szeles-napos időszakokban a német alternatív forrásokból bedől az elektromos energia a hálózatba, az aláássa a gázerőművek gazdaságosságát, mert a zöld energia felhasználása prioritás élvez a fosszilis tüzelőanyagok előtt.

A németországi gázerőművek a múlt héten minden előállított megawattóra energiájukon 10,11 euró veszteséget könyveltek el az úgynevezett clean-spark spreads mutatóval számolva, amely kombinálja a gáz, az áram és a szén-dioxid-kibocsátás árát és költségeit. Ezzel szemben 2009 októberében még 20,95 euró profitot értek el. A brit erőművek esetén 2,22 fontra (3,52 dollárra) esett a nyereség a múlt októberi 7,02 fontról.

Lakat a gázerőművön

A Statkraft SF norvég áramszolgáltató a múlt hónapban bezárta a németországi Emdenben - a holland határ közelében - lévő gázerőművét, mert az alacsony árak miatt nem térültek meg a költségei. A létesítmény mellett lévő biomassza-erőműben eközben vidáman folytatták az áramtermelést.

A nagy szolgáltatók is belenyugodtak, hogy fel kell számolniuk atomerőműveiket. Az E.On, a legnagyobb német cég az ágazatban, a következő öt évben hétmilliárd eurót szán az alternatív energiaforrásokat kihasználó projektekre. Ezek egyike az Északi-tengeren a német partok előtt felépülő, 80 szélkerékből álló szélenergiafarm létrehozása, amelyhez a Siemens szállítja a turbinákat.

Mernek nagyot álmodni

Norbert Roettgen, a Merkel-kormány energiaügyi minisztere úgy véli, hogy 2020-ra az ország áramfogyasztásának 35 százalékát alternatív forrásból állítják majd elő, szemben a tavalyi 20 százalékkal. Ehhez 25 ezer megawatt kapacitással járulhatnak hosszá az északi tengerparton épülő szélfarmok, amelyek 25 atomreaktort válthatnak ki. Jelenleg 200 megawattnyi kapacitás van ebben a térségben. A projektet jellemzi, hogy az 5000 telepítendő szélkerék mindegyike magasabb, mint a londoni Big Ben.

A fejlesztés kockázatai között említi Roettgen, hogy esetleg nem tudják időben bekapcsolni az energiahálózatba a szélturbinákat. Nehézséget jelent, hogy a német napelemgyártók forráshiánytól szenvednek, miután kínai versenytársaik olcsó termékei leszorították az árakat. Végül nem vesztette el aktualitását a régi nóta: a szél- és a napenergia termelése nagyon időjárás függő, ami túltermelést és hiányt is okozhat.