Az Európai Központi Bank (ECB) a várakozásoknak megfelelően 0,05 százalékon hagyta alapkamatát és nem változtatott a kereskedelmi bankok jegybanki betéteinek mínusz 0,2 százalékos negatív kamatán sem. Mario Draghi sajtókonferenciájától azt várták a befektetők, hogy a bankelnök jelzéseket ad az ECB várható további lépéseivel kapcsolatban.

A nagy kérés az volt, fellépnek-e agresszívebb monetáris enyhítési lépésekkel az eurózónát fenyegető deflációval szemben. Ha az árak csökkenni kezdenének, az a vállalatokat befektetéseik elhagyására ösztönözné, a fogyasztók pedig a jobb árak reményében halogatni kezdenék vásárlásaikat.

Ostorozzák Draghit

A Reuters értesülései szerint az ECB monetáris tanácsának egyes tagjai tetemre hívták Draghit, kifogásolva titkolózó vezetési stílusát és szeszélyes kommunikációját. A beszólások állítólag szerdán éjjel hangzottak el. Más források szerint semmi ilyesmi nem történt. Ugyanakkor köztudott, hogy a döntéshozókat aggasztják az elnök rögtönzött nyilatkozatai, amelyek előtt nem konzultál vezetőtársaival vagy legalább azok egy részével.

Ilyen eset volt, amikor 2012 júliusában egy fórumon megjegyezte, hogy az ECB bármit megtesz az euró védelme érdekében - ezzel megfordította az akkor meglehetősen ideges piaci hangulatot. Idén augusztusban arról beszélt az USA-ban, hogy az európai jegybankot erősen aggasztja az egyre alacsonyabb infláció, amivel azt az érzetet keltette a piaci szereplőkben, hogy az ECB beavatkozásra készül ennek ellensúlyozására. A Financial Times szerkesztői kíváncsian figyelik, hogy Draghi hallgat-e a kritikákra vagy sem.

Csak semmi kapkodás

A legutóbbi ügy, amelyben Draghi egyedül lépett, az volt, amikor szeptemberben közölte: az ECB döntéshozói készek a 2012-es szintig, azaz 1000 milliárd euróra emelni a bank mérlegfőösszegét. Ez órási pénzkiáramlást jelentene, ami izgalomba hozta a befektetőket. Később azonban kiderült, hogy a monetáris tanács semmilyen összegben nem állapodott meg monetáris enyhítés nagyságával kapcsolatban. Így októberben vissza kellett fogni a felkeltett várakozásokat.

Az Financial Times összességében úgy véli, hogy az európai jegybank továbbra is várakozó állásponton marad, azaz nem áll elő nagy eszközvásárlási - azaz pénzkínálat-növelő - programmal. A monetáris tanácson belüli ellentétek rendezéséhez idő kell, ezért december lehet a legkorábbi időpont, amikor határozott döntések születhetnek. Draginak nagy többségre van szüksége a testületen belül egy ilyen lépéshez.

Gyengült az euró

Draghi nem hazudtolta meg magát: sajtókonferenciája elején jelezte, hogy az ECB eszközvásárlásai "jelentős" hatással lesznek a bank mérlegfőösszegére. Mégis tett tehát egy célzást a pénzkiáramlás nagyságára vonatkozóan, amit a Reuters híre szerint több döntéshozótársa kifogásol. Azt is elárulta, hogy két éven folytatják majd az értékpapír-vásárlásokat.

A Guardinanon megjelentő első Twitter-bejegyzések szerint ez arra utal, hogy a bankelnök egyelőre fölénybe került bírálóival szemben. Draghi azt is megjegyezte, hogy a bank szakértőit megbízták további szokatlan monetáris lépések előkészítésével, hátha szükség lesz újabb beavatkozásokra. Ezek nyomán az európai deviza 1,24 dollár/euró közelébe gyengült amerikai társával szemben.

Sötét kép

Az ECB elnöke sötét képet festett az eurózóna gazdaságáról. A bank döntéshozói szerint az infláció alacsony marad a következő hónapokban. Figyelmük középpontjában a romló növekedési kilátások állnak, amelyeket alátámasztanak a geopolitikiai feszültségek és a hanyatló olajár. Kérdésre válaszolva megismételte, hogy az eszközvásárlások nyomán az ECB mérlegfőösszege meg fogja közelíteni a 2012 elején elért szintjét.

Hogy nem csupán ő van galamb hangulatban, azt azzal támasztotta alá, hogy a bank állásfoglalását - amelyből az előbbi megjegyzésen túl az is szerepelt, hogy felkészülnek az esetleges további szükséges beavatkozásokra - a monetáris tanács minden tagja aláírta.

Szoktunk civakodni

A monetáris tanácson belüli feszültségeket firtató kérdésre reagálva azt mondta, hogy a döntéshozók "egészséges sokszínűségének" velejárói a viták. Az amerikai Fed háza tájáról is gyakran érkeznek egymással ütköző vélemények. Draghi leszögezte: nincs választóvonal a bank döntéshozói között aszerint, hogy kik érkeztek Európai északi, illetve déli feléből.

A döntéshozók iszonyú jót vitatkoztak szerdán azon is, hogy elkezdjék-e nyilvánosságra hozni tanácskozásaik jegyzőkönyvét. Ez segítené a piaci szereplők tisztán látását a jegybank döntéseinek hátterével kapcsolatban. Egy hónap múlva folytatják az eszmecserét erről is.

Nem húztok csőbe!

A bankelnök természetesen lerázta magáról azt a kérdést, miszerint adtak-e határidőt az ECB személyzetének az új monetáris intézkedési javaslatok kidolgozására. Persze, hogy nem - csak nem fogja közvetve elárulni, mikor engedhetik még lazábbra az eurózóna pénzügyi gyeplőjét. Leszögezte azt is, hogy az övezet államainak finanszírozása - államkötvényeik vásárlása - ki van zárva, mert erre nincs felhatalmazása az ECB-nek. Ezenkívül bármit kitalálhatnak a szakik.

A helyszíni tudósítók szerint Draghi színes, sztorizós, ám mindenekelőtt galamb hangulatú sajtótájékoztatót tartott. Visszaverte azokat a célzásokat, amelyek a monetáris tanácson belüli széthúzásra vonatoztak. Emellett elszórt néhány célzást arra vonatkozóan, hogy az európai jegybank araszol közelebb a kiterjedt, erőteljes monetáris enyhítés felé.

A Guardian értékelése szerint a szeszélyes vezetési stílusáról megjelent hírek után talán emlékeztetni akarta az újságírókat arra, hogy egyelőre még ő a főnök az ECB-ben. Az euró a sajtótájékoztató végére az 1,24-es szint alól - amely kétéves mélypontnak számított - 1,2430 közelébe erősödött vissza.