A lassulás elsősorban a kiskereskedelmi forgalom 0,4 százalékos csökkenésének tudható be. Az Insee jelentése rámutat, hogy főként novemberben csappantak meg a háztartások vásárlásai, ami a szokatlanul enyhe időjáráson kívül a 130 áldozatot követelő terrortámadásoknak tudható be. A meleg miatt lanyha kereslet mutatkozott a téli ruházati cikkek és cipők iránt, aminek következtében ebben az árucsoportban 4,5 százalékkal csökkent a forgalom. A terrortámadások pedig elriasztották a turistákat, a szállodai vendégéjszakák száma novemberben 12 százalékkal esett az egy évvel korábbihoz képest.

A növekedés motorja a beruházási tevékenység volt a negyedik negyedévben. A beruházások négy éve nem tapasztalt ütemben nőttek, a nem pénzügyi vállalatok beruházásai 1,3 százalékkal emelkedtek az előző három hónaphoz képest.

A múlt év egészében 1,1 százalékkal bővült a GDP, Francois Hollande elnök hivatali ideje alatt a legnagyobb mértékben. Ez azonban nem tudta megfékezni a munkanélküliség növekedését, az állástalanok száma decemberben éves szinten 2,6 százalékkal 3,59 millióra emelkedett. Az Insee adatai szerint a munkanélküliségi ráta a tavalyi harmadik negyedévben 10,6 százalék volt, 18 éve a legmagasabb.

A döcögő francia gazdasággal szemben Spanyolország robusztus teljesítményt mutat fel. A spanyol statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy a GDP az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal, éves szinten 3,5 százalékkal bővült 2015 utolsó három hónapjában, a múlt év egészében pedig 3,2 százalékkal haladta meg a 2014. évit.

A munkanélküliségi helyzet valamelyest javult. Tavaly 525 ezer új munkahely keletkezett, nem kis részben azért, mert a munkaerőpiaci reformok lehetővé tették a bérek csökkentését és megkönnyítették az elbocsátásokat. Ennek ellenére a munkanélküliségi ráta 21 százalékkal Görögország után a második legmagasabb az Európai Unióban.

Elemzők szerint a következő negyedévekben lelassulhat a növekedés, részben a globális és az uniós növekedés ütemének lefékeződése, részben a decemberi választások után kialakult politikai patthelyzet, továbbá a katalán függetlenedési törekvések miatt.