Recep Tyyip Erdogan török államfő bocsánatot kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől azért, hogy tavaly november végén országa légi ereje lelőtt egy orosz harci repülőt - jelentette a BBC. Erdogan részvétéről és mély sajnálatáról biztosította a gép pilótájának családját. A személyzet két tagja közül ő meghalt, a navigátor megúszta az incidenst.

A szíriai bevetésen lévő repülőgép Ankara állítása szerint szándékosan vagy véletlenül török légtérbe került. Tízszer figyelmeztették, hogy távozzon az ilyen esetekre rendelkezésre álló vész-rádiócsatornán, ám miután nem engedelmeskedett, lelőtték. Moszkva szerint nem volt légtérsértés és nem volt figyelmeztetés.

A Kreml válaszul az Oroszországot ért sérelemre kereskedelmi, utazási és foglalkoztatási korlátozásokat vezetett be Törökországgal szemben. Putyin ezek feloldását ahhoz az alapfeltételhez kötött, hogy a török fél kérjen bocsánatot a gép lelövéséért.

Erdogan levelében azt az orosz kormánytól is elnézést kért, és reményét fejezte ki, hogy helyreállhatnak a két ország közötti jó külkereskedelmi-gazdasági kapcsolatok. Oroszország és Törökország végül is két jó barát és stratégiai partnerei egymásnak.

A levélről Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője számolt be. A török fél nem kommentálta Peskov bejelentését.