Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Recep Tyyip Erdogan török államfő bocsánatot kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől azért, hogy tavaly november végén országa légi ereje lelőtt egy orosz harci repülőt - jelentette a BBC. Erdogan részvétéről és mély sajnálatáról biztosította a gép pilótájának családját. A személyzet két tagja közül ő meghalt, a navigátor megúszta az incidenst.

A szíriai bevetésen lévő repülőgép Ankara állítása szerint szándékosan vagy véletlenül török légtérbe került. Tízszer figyelmeztették, hogy távozzon az ilyen esetekre rendelkezésre álló vész-rádiócsatornán, ám miután nem engedelmeskedett, lelőtték. Moszkva szerint nem volt légtérsértés és nem volt figyelmeztetés.

A Kreml válaszul az Oroszországot ért sérelemre kereskedelmi, utazási és foglalkoztatási korlátozásokat vezetett be Törökországgal szemben. Putyin ezek feloldását ahhoz az alapfeltételhez kötött, hogy a török fél kérjen bocsánatot a gép lelövéséért.

Erdogan levelében azt az orosz kormánytól is elnézést kért, és reményét fejezte ki, hogy helyreállhatnak a két ország közötti jó külkereskedelmi-gazdasági kapcsolatok. Oroszország és Törökország végül is két jó barát és stratégiai partnerei egymásnak.

A levélről Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője számolt be. A török fél nem kommentálta Peskov bejelentését.