Angela Merkel német kancellár harmadik kormányzási periódusa legnagyobb tesztjére készült az elmúlt hetekben. Három németországi tartományban március 13-ára tűzték ki a helyi választásokat, amelyeken a szavazók valójában Merkel nagyvonalú bevándorlási politikájáról nyilvánítanak véleményt. Ez volt a kampány messze legfontosabb témája - derült ki a Bloomberg összefoglalójából.

A pályák

A legnagyobb falat a 10,7 millió lakosú, a 40 milliós Lengyelországnál nagyobb gazdasággal rendelkező Baden-Württemberg, amely olyan cégeknek ad otthont, mint a Daimler, a HeidelbergCement és a Porsche. A tartományt 2011 óta a Zöldek vezetik és a közvélemény-kutatások szerint Merkel pártja a CDU, amely 28 százalékon áll, aligha hozhatja be a 30 százalék feletti helyi kormánypártot.

Szavazás lesz Rajna-vidék-Pfalzban, a BASF vegyipari óriás otthonában, illetve a volt Kelet-Németország területén lévő Szász-Anhaltban. Az utóbbi jellegzetessége, hogy munkanélküliségi rátája közel 11 százalék - szemben a 6,6 százalékos német átlaggal, illetve a négyszázalékos baden-würtembergi mutatóval.

Az állás

Rajna-vidék-Pfalzban van esélye a CDU-nak arra, hogy megszerezze a helyi hatalmat a szociáldemokrata SPD-től, amely 25 éve vezeti a tartományt. Szász-Anhaltban a párt közel áll ahhoz, hogy újabb öt évre megkapja a kormányzati felhatalmazást, koalícióban a szociáldemokratákkal.

Az elégedetlenséget azonban jól mutatja, hogy az euroszkeptikus-bevándorlóellenes Alternatíva Németországért (AfD) pártot itt 18 százalékon, azaz jóval tíz százalék körüli országos népszerűsége felett mérik.

Baden-Württenberget viszont várhatóan nem tudják visszaszerezni a Zöldektől, akiket a fukusimai atomkatasztrófa utáni "Na ugye, hogy mi megmondtuk, hogy hanyagolni kell az atomenergiát!" érzés hozott helyzetbe öt évvel ezelőtt.

A gond

Mindezekkel az eredményekkel egy baj van Merkel szempontjából. Nevezetesen az, hogy tavaly ősszel még azt mutatták a közvélemény-kutatások, hogy a CDU mindhárom tartományban nyerni fog. A párt népszerűségét a bevándorlási válság morzsolta le, amelynek eredményeként tavaly több mint egymillió menekült árasztotta el Németországot. A kancellár nem volt hajlandó lezárni a határokat, és ez az álláspontja nem változott.

A sztár

Ennek tükrében felvetődik a kérdés, hogy lemond-e Angela Merkel, ha rosszul alakul a három meccs a CDU szempontjából. Bár megengedő menekültpolitikája miatt még pártján belül is nő az elégedetlenség vele szemben, aligha mond le, bármi legyen is a vasárnapi választások végeredménye.

Nemrégiben kijelentette, hogy 2013-ban egy teljes négyéves ciklusra kapott felhatalmazást a németektől, ám ennél sokkal fontosabb, hogy nincs kihívója. Az országos választások másfél év múlva lesznek, és a szakértők egyetértenek abban, hogy a CDU legjobb győzelmi esélyét az kínálja, ha Angela Merkel marad a "frontembere".

A taktika

Felmerül az a kérdés is, hogy Németország első embere megváltoztatja-e politikáját egy rossz választási eredmény nyomán? A kampány során következetesen kitartott eddigi taktikája mellett. Ara hivatkozott, hogy egy felmérés szerint a németek 90 százaléka úgy véli, menedéket kell nyújtani azoknak, akik egy háború elől menekülnek.

A stratégia

Merkel kezdettől fogva a török-EU megállapodástól várja a hosszú távra szóló megoldást. Ez egyrészt lehetővé tenné a bevándorlók egy részének visszaküldését Törökországba, másrészt szervezett, ellenőrzött csatornába terelné a menedékre jogosultak beutazását. Ezzel véget vethetne az illegális bevándorlási hullámnak.

A hét elején kötött előzetes EU-török egyezség nem elég ahhoz, hogy egységbe kovácsolja vezetője mögött a CDU-t - idézte a CNBC Carsten Nickel, a Teneo Intelligence tanácsadó cég elnökhelyettese megjegyzését. Ugyanakkor az, hogy a balkáni határzárnak köszönhetően minimálisra csökkent az illegális bevándorlók beáramlása, illetve hogy a törökökkel kötött megállapodás végül meghozhatja az eredményét, a nyárra sokat javíthat Merkel helyzetén.