Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakember a Fehér Ház kommunikációs stratégiájának irányítója volt, így például az ő felelősségi körébe tartozott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója James Comey elbocsátása utáni kommunikáció.

A korábban republikánus stratégiai főtanácsadóként és egy médiavállalat alapító-vezérigazgatójaként dolgozó 47 éves Dubke lemondásáról szóló hírt elsőként az Axios hírportál hozta nyilvánosságra - miután Dubke kedden reggel e-mailben közölte ezt a munkatársaival -, majd maga Dubke beszélt róla a Politico című lap újságírójának adott interjújában. Mint elmondta: a lemondást az elnök azonnal el is fogadta. Meglepetését fejezte ki, hogy az információ csak a lemondás után 12 nappal került ki a kiszivárogtatásairól "híres" Fehér Házból.

Dubke ennek ellenére egyelőre még a Fehér Házban dolgozik, azt ígérte ugyanis az Donald Trumpnak, hogy - a nyugodt átmenet biztosítása érdekében - az új vezető megérkezéséig a posztján marad. A tisztségviselő személyes okokat említett a távozás magyarázataként. A Politico hozzátette: Trump elnök már korábban is elégedetlenségét hangoztatta a munkájával kapcsolatban. Dubke távozását a Fehér Házban várható személyzeti átalakítások első lépéseként értékelik Washingtonban.

Sajtójelentések már hetek óta szólnak arról hogy Trump elnök átalakítja csapatát, megbízható régi munkatársakat visz a Fehér Házba. Corey Lewandowskit, választási kampánya első menedzserét, és annak egykori helyettesét, David Bossie-t emlegetik a leginkább lehetséges új munkatársakként. Donald Trump hétfőn mindkettőjükkel tárgyalt a Fehér Házban.

Nem nyugdíjas állás

Várhatóan háttérbe szorul - de változatlanul a Fehér Házban marad - Sean Spicer, jelenlegi szóvivő is. A lemondásról tudósító amerikai közszolgálati rádió (NPR) leszögezte: bármely kommunikációs csapatnak a Fehér Házban nehéz dolga van, hiszen az elnök folyamatosan Twitter-bejegyzésekkel kommunikál. Kedden reggel például két bejegyzést is nyilvánosságra hozott. Az egyikben amiatt panaszkodott, hogy a Németországgal folytatott amerikai kereskedelem "masszívan deficites" és Berlin "a szükségesnél jóval kevesebbet költ a NATO-ra és katonai kiadásokra".

A másik mikroblog-bejegyzésben az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokról írt. Megismételte, hogy a tavalyi elnökválasztáson vereséget szenvedett demokraták kísérletéről van szó, akik szerinte "hamis hírekkel" terelik el a figyelmet a saját vereségükről. "Oroszország minden bizonnyal nevet az Egyesült Államokon" - fogalmazott Donald Trump.