Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnök bejelentette lemondását, aminek lehetőségét már meglebegtette pártja a szocialisták gyenge uniós parlamenti választási szereplését követően. A balközép kormány alig több mint egy évet volt hivatalban, így a mostani már a második előrehozott választás lesz kevesebb mint két éven belül az Európai Unió legszegényebb tagországában - írta a Reuters.

A kormány távozásával augusztusban egy ideiglenes kabinetnek kell átvennie az ország irányítását a várhatóan októberben sorra kerülő parlamenti választásokig. A stabilitás folyamatos hiánya nem kedvezett a szükséges gazdasági reformoknak, és jelentősen hozzájárult az ország leminősítéséhez júniusban.

A szocialisták vezette koalíció felemelte a minimálbért, a vállalakozásoknak kedvező változásokat vezetett be, és a bankválság dacára a múlt hónapban talált befektetőket egy 1,5 milliárd eurós kötvénykibocsátáshoz. Vezetésüket azonban beárnyékolták a korrupció elleni folyamatos tüntetések, a halálos árvizek, a bankválság és a Déli Áramlat körüli viták. Örökségük egyetlen pozitívuma, hogy - mint Petar Csobanov távozó pénzügyminiszter közölte - stabil, 8 milliárd levás (5,5 milliárd dollár) költségvetési tartalékot hagynak hátra, ami rugalmasabb lehetőségeket biztosít utódjuknak.