Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szenegáli Babacar Gaye lemondását azonnal elfogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár (képünkön), aki ezt maga jelentette be a sajtónak New Yorkban. A világszervezet első embere csütörtökre rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ENSZ összes békefenntartó missziójának parancsnokát, hogy megerősítse számukra: kötelességük azonnal jelentést tenni a kéksapkások visszaéléseivel kapcsolatos állításokról, valamint azokat azonnal és határozottan kivizsgáltatni.

Stephane Dujarric, a főtitkár szóvivője példátlannak nevezte egy ilyen magas rangú ENSZ-tisztségviselő menesztését. Dujarric szerint a közép-afrikai békefenntartó erőket 57 rendbeli lehetséges kötelességszegéssel, ezen belül 11 rendbeli lehetséges nemi erőszakkal vádolják. A szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy a vádakban hány békefenntartó érintett.

A közép-afrikai stabilizáló erőt (MINUSCA) 2014 áprilisában állították fel a helyi keresztények és muzulmánok közötti véres konfliktus lecsillapítása érdekében, Gaye tábornok pedig három hónappal később vette át annak vezetését.

A sajtóhoz is eljuttatott lemondó levelében egyébként Babacar Gaye azt állította, hogy keményen fellépett az általa tapasztalt negatív jelenségekkel szemben, és hogy "sok" békefenntartót hazaküldött. A tábornok szerint a közép-afrikai ENSZ-misszión túlmutató "rendszerszerű problémák" folytatódni fognak, és azok megkövetelik, hogy a világszervezet legmagasabb szintjén mérlegeljék őket.

Gaye távozása egy nappal követte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet jelentésének nyilvánosságra hozását, amelyben azzal vádolták a békefenntartókat, hogy a fővárosban meggyilkoltak egy 16 éves fiút és az apját, és egy másik incidensben korábban megerőszakoltak egy 12 éves lányt.