Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Petro Porosenko elnök elfogadta a tisztségviselő lemondását. Parubij nem indokolta meg a közösségi portálon, hogy miért kíván távozni az államfő alá rendelt befolyásos, a Kelet-Ukrajnában folyó hadművelet koordinálásában központi szerepet játszó testület éléről. Arra hivatkozott, hogy szerinte háborús körülmények között "nem elfogadható" magyarázatának nyilvánossá tétele. Hozzátette, hogy továbbra is segíteni kívánja a fronton harcoló ukrán katonákat, elsősorban az önkéntes zászlóaljakat. "Együtt legyőzzük az orosz agresszort. Dicsőség Ukrajnának!" - zárta Facebook-bejegyzését a politikus.

Közben Andrij Liszenko, az RNBO szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők hét katonája vesztette életét és 15 sebesült meg a Kijev által terrorellenesnek elnevezett kelet-ukrajnai hadműveletben.

A katonák 19 alkalommal bocsátkoztak tűzharcba a szeparatistákkal a Donyeck és Luhanszk megyékben, az orosz határhoz közeli, szeparatisták által ellenőrzött térségben lévő településeknél, köztük Gyakovénél, a Donyeck városától nem messze fekvő Illovajszknál és Peszkinél, valamint Luhanszk városának környékén. Liszenko szavai szerint Luhanszkban ukrán katonai egyenruhába ölözött szeparatisták lövik a lakónegyedeket.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy orosz területről ismét aknavetőkkel, Grad rakéta-sorozatvetőkkel, tarackágyúkkal és lőfegyverekkel lőttek át az orosz határ túloldaláról - a rosztovi területről - Luhanszk megyében állomásozó ukrán katonákra és határőrökre. Utóbbiak közül többen megsebesültek - mondta a szóvivő, de pontos számot nem közölt.
Liszenko kijelentette, hogy a szakadárok továbbra is kapnak Oroszországból katonai járműveket és fegyvereket, valamint erősítésükre újabb zsoldosok érkeznek Ukrajnába. Beszámolt arról, hogy az elmúlt napokban kilenc harckocsit, hét páncélozott járművet és két Ural teherautót hoztak át a határon Oroszországból Kelet-Ukrajnába.

A védelmi tanács honlapján csütörtökön azt írta, hogy 46 ukrán katonatisztet - köztük a határőrség 28 tagját - tartják erővel fogva orosz területen. A testület operatív értesülésekre hivatkozva közölte: veréssel kényszerítik az ukrán fegyveres erők tisztjeit arra, hogy vallják be, szándékosan lövettek át orosz területre. Az RNBO megerősítette, hogy 18 ukrán tiszt ellen büntetőeljárást indítottak Oroszországban. A rosztovi ukrán főkonzul fel akarta keresni a fogva tartottakat. "A találkozóra vonatkozó kérelmet azonban az orosz fél a jogszabályokat és a nemzetközi normákat súlyosan megsértve elutasította" - írta közleményében a védelmi tanács.