Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Salmond péntek délutáni edinburghi sajtóértekezletén közölte: értesítette az általa vezetett kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) főtitkárát arról, hogy nem kívánja újra jelöltetni magát a pártvezetői tisztségre az SNP november 13-15-én esedékes éves kongresszusán.

A párt új vezetőjének megválasztása után lemond miniszterelnöki tisztségéről, lehetővé téve, hogy utódját a parlament az ilyenkor szükséges eljárással megválassza kormányfővé - tette hozzá. Az íratlan - Skóciában is honos - brit politikai szokásjog alapján a mindenkori miniszterelnök a kormányzó párt vezetője is egyben.

Salmond pénteki sajtóértekezletén kijelentette: az új pártvezető megválasztási folyamatának lezárultáig ellátja kormányfői teendőit, utána pedig aberdeenshire-i választókerületének képviselőjeként kíván tovább tevékenykedni a skót törvényhozásban.

Nem szándékozik távozni a skót politikából, hiszen "az ember akkor is nagyon sok mindent tehet, ha éppen nem miniszterelnök vagy nem pártvezető". Alig burkolt utalást tett arra, hogy nem adta fel a skót függetlenség ügyét. Szavai szerint az ő vezetői időszaka a végéhez közeledik, de Skócia számára "a kampány folytatódik, és az álmok soha nem halnak meg".

David Cameron brit miniszterelnök azonban már a népszavazási eredmény péntek reggeli bejelentése után határozottan kizárta a referendum belátható időn belüli megismétlését. A Downing Street-i kormányfői hivatal előtt felolvasott nyilatkozatában Cameron kijelentette: a mostani népszavazás a skóciai függetlenség kérdését "egy nemzedéknyi, talán egy egész életnyi időre rendezte", és nincs mód az ismétlésre.

A skóciai népszavazást a Salmond vezette skót kormány írta ki két éve. A függetlenné válást elvető tábor egészen a kampány késői szakaszáig kényelmes, százalékosan mérve kétszámjegyű támogatottsági előnyben volt, az utolsó hetekben azonban hirtelen és drámai mértékben előretört az elszakadást pártoló oldal, ledolgozva szinte teljes korábbi hátrányát, és valós lehetőségnek tűnt, hogy a referendumon Skócia a függetlenné válásra voksol.

Az eredmények alapján viszont az elszakadást pártolók térnyerésének folyamata visszafordult a népszavazás előtti napokban, és végül meggyőző, tíz százalékpontos - az utolsó napokban vártnál jóval nagyobb - fölénnyel nyertek a függetlenség ellenzői.
A pénteken hivatalosan deklarált végleges adatok szerint a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre.