A főváros "elkerülésének" okai között szerepel, hogy a Fehér Házban valószínűleg nem fogadták volna, és a külügyminisztériumban is csak helyettes államtitkári szinten. A Georgetown Egyetemen tervezett előadás feltételei sem feleltek meg a magyar félnek. Az egyetem ugyanis feltételül szabta, hogy az előadás után nyilvános vitát tartsanak - írja a Nol.hu.

Orbán 2008 augusztusa óta - legalábbis hivatalosan - nem járt az Egyesült Államokban. Akkori, még ellenzéki vezetőként tett látogatásának apropója a Republikánus Párt minnesotai elnökjelölő konvenciója volt.

A Népszabadság szerint a Fidesz azóta is reménykedik benne, hogy egy esetleges republikánus elnök alatt megváltozhat a washingtoni politikai "széljárás" és felértékelődne antikommunista retorikája. (Másfelől viszont a republikánusok keményebbek Moszkvával szemben, mint a demokrata párti adminisztráció.)

Miután 2010 tavaszán a Fidesz kormányra jutott, Martonyi János akkori külügyminiszter egy kérdésre válaszolva azt mondta washingtoni újságíróknak 2010 júniusában: már ősszel felvetődhet a kormányfő esetleges washingtoni látogatása. Ám viszonylag gyorsan kiderült, hogy a Fehér Házban nincsen fogadókészség a magyar vezetőre, és idővel ez a téma is "leült".

Amire viszont talán kevéssé számítottak: Orbán "paradigmát váltott", mégpedig 1990 óta példátlan módon. 2010-ig ugyanis a magyar kormányfők "pedáloztak", hogy a legmagasabb szinten fogadják őket Amerikában; utoljára Gyurcsány Ferenc jutott be az elnökhöz. (2009-ben Bajnai Gordon Joe Biden alelnökig jutott.)

Orbán azonban láthatóan nem hajszolja a washingtoni "kiváltságot", a választási eredmények függvényében helyesen mérve fel: belpolitikailag semmi szüksége nincs rá, hogy kompromisszumokat tegyen a "belépőkártyáért" cserébe.