Az Ebola-járvány, amely az év eleje óta több mint 700 ember halálát okozta Nyugat-Afrikában, gyorsabban terjed, mint amilyen tempóban a hatóságok védekező intézkedései érezteni tudják a hatásukat - jelentette ki Margaret Chan, a WHO igazgatója a világszervezet és az érintett országok guineai tanácskozásán az AP tudósítása szerint. Ennek a konferenciának fordulópontot kell hoznia a vírus elleni harcban - tette hozzá.

Ha a helyzet tovább romlik, annak katasztrofális következményei lehetnek. Nagyon sok ember halhat meg, aminek súlyos járulékos szociális és gazdasági következményei lehetnek. Óriási a kockázta annak is, hogy a járvány további országokra terjed át.

Chan szerint az Ebola nem fertőzhet meg bárkit korlátlanul, ám nem szabad engedni, hogy a vírus tovább terjedjen. Nagy a veszélye az újabb mutációknak - az Ebola nem az a kórokozó, amely esetén meg lehet kockáztatni, hogy újabb váratlan meglepetéseket okozó változatai jöjjenek létre.

Féléves harc

Az Ebola-járvány leküzdése három-hat hónapig tarthat - idézte Tom Frieden, az amerikai betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatójának becslését a Bloomberg. A szervezet 50 egészségügyi dolgozót vezényel a térségbe és növelik a segélyeket is.

Ezzel egyidejűleg kivonják az amerikai Békehadtest 340 önkéntesét, akik közül két személyre karantén vár, ugyanis érintkeztek egy olyan helyi lakossal, aki később meghalt Ebola-fertőzésben. Az Egészségügyi Világszervezet, Guinea, Libéria és Sierra Leone "új szintre" emelik a védekezést - jelentette ki a pénteki tanácskozás előtt Margaret Chan. Együtt összesen 100 millió dollárt fordítanak a halálos vírus terjedésének megfékezését célzó ellentámadásra.

A WHO legfrissebb adatai szerint július utolsó hetében 57 embert vitt el az Ebola. Ezen belül Sierra Leonéban nyolcan vesztették el életüket és kilencen kapták el a betegséget, Liberiában 27 halálesetről és 80 új megbetegedésről tudnak. Az utóbbi ország - követve a előbbit - szintén rendkívüli állapotot vezetett be, amelynek részeként megszigorítják a határellenőrzéseket.

Kísérleti orvosság

A 100 millió dollár egy részét szintén az emberek mozgásának ellenőrzésére költik, főként a határsávoknál. Emellett javítják a kockázatelemzést és a gyanús esetekkel összefüggő laboratóriumi tesztelést. Erősíteni kell az egészségügyi személyzet védelmét is - egyes érintett országokban helyenként még kesztyűjük sincs a fertőző betegekkel foglalkozó ápolóknak. A WHO-nak immáron 120 fős egészségügyi csoportja dolgozik a térségben.

A járvány halálozási aránya a korábbi 90 százalékról 60 százalékra csökkent. Az Ebolára továbbra sincs gyógyszer, csak az intenzív kezelés és a jó szerencse segíthet a betegeken. Két amerikai önkéntest, akik elkapták a betegséget, Libériában ápolnak. Egyikük kísérleti szérumot is kap a betegségre. Erről ugyan nem árulnak el többet, de sajtóértesülések szerint van néhány kísérleti stádiumban lévő orvosság az Ebola ellen, amelyekkel ígéretes állatkísérleteket folytatnak.