Megvonta a lehetséges legjobb, AAA államadós-osztályzatot Finnországtól pénteken a Standard & Poor's, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy egyre romlik a finn gazdaság belső és külső növekedési környezete. A nemzetközi hitelminősítő az európai piaci zárások után, pénteken este Londonban jelentette be a döntést, így egy fokozattal AA plusz-ra rontotta a hosszú lejáratú hazai és külső finn államadósság besorolását. Az új osztályzat kilátása stabil.

Az S&P lépése után már csak két euróövezeti gazdaságnak - Németországnak és Luxemburgnak - van mindhárom nagy hitelminősítőnél AAA szuverén adósosztályzata.

Negatív adósosztályzat Franciaországnak

Az S&P a francia államadós-osztályzat kilátásának rontás után negatívra rontotta az euróövezet pénzügyi stabilitására létrehozott - új hiteleket már nem folyósító, de a meglévő kinnlevőségeket még kezelő - előző mentőrendszer, az EFSF (European Financial Stability Facility) Franciaországéval azonos besorolásainak kilátását is, éppen arra hivatkozva, hogy Franciaország - az euróövezet második legnagyobb gazdasága - a mechanizmus egyik fő garanciavállaló országa.

A Standard & Poor's a francia adósosztályzati kilátásainak leminősítésével egy időben megerősítette Franciaország hosszú és rövid lejáratú szuverén adósságállományának "AA/A-1 plusz" besorolását.

Jóval nagyobb lesz a hiány

Indoklásában a cég kiemelte: új, felülvizsgált előrejelzése szerint a francia államháztartási hiány éves átlagban a hazai össztermék (GDP) 4,1 százalékával lesz egyenlő a 2014-2017-es időszakban az S&P által eddig várt 3,2 százalék helyett.

A Standard & Poor's ezzel egy időben 1,2 százalékra rontotta a francia gazdaság éves átlagos reálnövekedése adott, ugyanerre az időszakra szóló prognózisát az eddigi 1,3 százalékról, a nominális GDP-növekedés éves átlagára vonatkozó becslését pedig 2,5 százalékról 2 százalékra csökkentette.

A felülvizsgálatok alapján a hitelminősítő most már azzal számol, hogy a francia bruttó államadósság-ráta 2017-ben valamelyest meghaladja majd a GDP-érték 98 százalékát a cég által eddig arra az évre várt 95,5 százalék helyett. A GDP-arányos nettó államadósság-rátára adott, 2017-re szóló prognózisát az S&P ennek figyelembevételével 92 százalékra emelte az eddigi 89 százalékról.

A Standard & Poor's londoni elemzőinek véleménye szerint a francia költségvetés gyengülési folyamatát csak akkor lehet tartósan visszafordítani, ha a francia gazdaság visszanyeri dinamizmusát. Az elmúlt időszak költségvetési politikája azonban, amely főleg az adóterhelés növelésével mérsékelte a közszféra deficitjét, hozzájárult a francia gazdaság érdemi kilábalásának elmaradásához.
Mindezt egybevetve a hitelminősítő 2014-re mindössze 0,5 százalékos, 2015-re 1,1 százalékos, 2016-ra és 2017-re 1,5 százalékos reálnövekedést vár a francia gazdaságban.

Hiú remény a robosztus növekedés

A negatív kilátás az S&P azon nézetét tükrözi, hogy a francia gazdaság robusztus növekedése "hiú reménynek" bizonyulhat, és legalább egyharmados az esélye olyan fejlemények bekövetkeztének, amelyek miatt a cég a következő 24 hónapon belül leminősítheti a francia adósbesorolásokat - áll a Standard & Poor's péntek esti londoni elemzésében.

A cég e lehetséges fejlemények közé sorolta, hogy az eurójegybanknak (ECB) nem sikerül elhárítania az euróövezeti defláció kockázatát, és ez a francia költségvetési és növekedési teljesítmény további eróziójához vezet. Ugyancsak leminősítéshez vezethet, ha a francia államháztartási hiány nem csökken a várt mértékben 2016-ban és 2017-ben, és ez a nettó államadósság-ráta folyamatos növekedését okozza - hangsúlyozza a kilátásrontáshoz fűzött indoklásában a hitelminősítő.

Franciaországtól az elmúlt két évben mindhárom nagy hitelminősítő megvonta az elit "AAA" adósosztályzatot. Az intézményi kötvénybefektetők szempontjából már tavaly kikerült az "AAA" osztályzatú államadósok köréből, a befektetési alapok ugyanis általában azokat a szuverén adósokat tekintik "AAA" kategóriásnak, amelyekre legalább két hitelminősítő ilyen besorolást tart érvényben.