Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdaság élénkítése céljából a kínai központi bank 25 bázisponttal 5,35 százalékra csökkentette az alapkamatot vasárnaptól - jelentette be a jegybank szombaton. Ezzel egy időben az egyéves betéti kamatot ugyancsak 25 bázisponttal 2,5 százalékra viszik lejjebb.

A kínai központi bank legutóbb november 24-én 40 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot, a betéti kamatot pedig november 21-én 25 bázisponttal mérsékelte.

Tavaly 7,4 százalékkal bővült a kínai gazdaság, ami 24 éve a legalacsonyabb éves növekedésnek számít. A mérsékeltebb növekedés oka egyebek mellett a lanyha ingatlanpiac, a kivitel akadozó bővülése és a befektetések lassulása.

A kínai központi bank nemrég közölt negyedéves monetáris politikai jelentése szerint az ország gazdasági növekedésének fenntartása érdekében időben meg fogják tenni a szükséges kiigazításokat, ha a körülmények változása ezt indokolja.

Az ázsiai ország központi bankja február elején 20 százalékról 19,50 százalékra mérsékelte a kötelező tartalékolási rátát a nagybankok számára, a kis- és közepes méretű pénzintézetek esetében pedig 16,5 százalékról 16 százalékra. Az intézkedés mintegy 100 milliárd jüant (1 jüan=43,06 forint) szabadíthat fel a tőkepiacokon, ennyivel nőhet a bankok likviditása. Így a pénzintézetek több pénzt hitelezhetnek, a kis- és középvállalkozások, építési projektek és egyéb gazdasági tevékenységek támogatáshoz juthatnak.

A kínai központi bank előzőleg 2012 májusában csökkentette a kötelező tartalékolás szintjét, akkor is 50 bázisponttal mindkét kategóriában.