A török líra árfolyama a múlt héten szinte naponta újabb és újabb történelmi mélypontra zuhant az amerikai dollárral szemben. Az utolsó negatív rekordot pénteken jegyezték fel, amikor már 2,6470 lírát kellett adni a dollárért. Hétfő délután, a kamatcsökkentés után 2,6025 lírára mérséklődött a dollár árfolyama. Január vége óta a török fizetőeszköz értékének közel tíz százalékát veszítette el a dollárhoz képest.

A jegybank keddi hatállyal 7,5 százalékról 4,5 százalékra csökkentette a kereskedelmi bankok dollárban elhelyezett egyhetes betéteinek kamatát, az euróbetétek esetében pedig 6,5 százalékról 2,5 százalékra vitte le a kamatlábat. A líra árfolyamának támogatása érdekében a jegybank nyíltpiaci beavatkozást is végrehajtott hétfőn.

Más feltörekvő országok fizetőeszközeihez hasonlóan a török líra is gyengült az amerikai kamatemelés közelgő megkezdésének fényében, de leginkább Recep Tayyip Erdogan államfő és kormánya, illetve a jegybank közötti szembenállás áldozata. Enyhe nyomást gyakorolt a török líra árfolyamára az is, hogy az ipari termelés januárban az elemzők által várt 1,6 százalék helyett 2,2 százalékkal esett vissza, erősítve a gazdasági növekedés lanyhulása miatti kormányzati aggodalmakat.

Az államfő hónapok óta állhatatosan és egyre agresszívabb hangnemben követeli a kamatok erőteljes csökkentését, mondván, alacsonyabb kamatok szükségesek a gazdasági növekedéshez. A központi bank viszont nem hajlandó feladni óvatos kamatpolitikáját, amíg az infláció vissza nem tér elfogadható szintre. Az éves infláció jelentősen meghaladja a központi bank 5 százalékos célszámát, ami korlátozza a drasztikus kamatcsökkentés lehetőségét.

Legutóbb február 24-én vágott kamatokat a jegybank: 25 bázisponttal 7,5 százalékra csökkentette irányadó kamatát, az egyhetes repokamatlábat, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig 7,25 százalékra mérsékelte. Az egynapos jegybanki hitel kamatát 50 bázisponttal 10,75 százalékra, elsődleges forgalmazói egynapos betéti kamatát pedig 10,25 százalékra vitte le.

Elemzők szerint a februári inflációs adatok alapján a központi bank kamatdöntő testülete március 17-i ülésén kis mértékben tovább csökkentheti a kamatokat, de annak mértéke valószínűleg nem lesz elég nagy ahhoz, hogy a júniusi parlamenti választást szem előtt tartó Erdogant megnyugtassa.