Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákia csak az egyre magasabb árak szempontjából közelít a fejlettebb nyugati uniós tagországokhoz, a gazdaság teljesítménye és a lakosság életszínvonala tekintetében az elmúlt években egy tapodtat sem került közelebb hozzájuk - idézi a jegybank legfrissebb jelentését az Új Szó.

Szlovákia gazdasága évente ugyan több mint három százalékkal nő, azonban még ez sem elég ahhoz, hogy közelebb kerüljön a kontinens nyugati feléhez. Az ország gazdasági teljesítménye tavaly az uniós átlag 77 százaléka volt, ami megegyezik a 2013-as aránnyal.

Az elmúlt időszakban Csehország, Magyarország és Lengyelország gazdasága is gyorsabban nőtt, mint a szlovák. A jegybank elemzői ezt azzal magyarázzák, hogy Szlovákia a közszféra fogyasztása szempontjából ugyan lekörözi az összes környező országot, a lakossági fogyasztás tekintetében azonban jelentős lemaradásban van.

Eközben Szlovákia termelékenysége még csökkent is az elmúlt évekhez képest, ami mögött elsősorban a hivatalok katasztrofális működése, a mindent átható korrupció, valamint az oktatás és az egészségügy alulfinanszírozottsága lehet.

Eközben a szlovákiai árszínvonal tavaly az uniós átlag 68 százaléka volt, ami az előző évhez képest két százalékpontos növekedést takar.

A nyitókép forrás: Pixabay.com