Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Li hangsúlyozta, hogy bár a gazdasági növekedés lassul, Kína a maga részéről biztos abban, hogy mind itthon, mind külföldön képes megfelelően kezelni a "bonyolult helyzetet". Megerősítette, nincs alapja a jüan tartós leértékelésének, Kína a szükséges mértékben növelni fogja a keresletet, miközben a kínálati oldalon a strukturális reformokra összpontosít.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a 2014-ben elhatározott reformok végrehajtásának felgyorsítását sürgette a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek találkozóján Sanghajban. Ezek között a szabályozás egyszerűsítését, a kereskedelem, a beruházások és a technológiai fejlesztés ösztönzését szolgáló mintegy 800 intézkedés szerepelt.

A "politikacsinálóknak" nincs szükségük újabb "trükkökre" - fogalmazott Lagarde, elég ha tartják magukat vállalt kötelezettségeikhez. A monetáris, a fiskális és a strukturális reformokra utalva megjegyezte: minden fronton lépni kell.

Wolfgang Schäble német pénzügyminiszter közölte, kormánya nem kér a kiadások összehangolt növeléséből, ehelyett a maga részéről is valamennyi államot a reformok irányába ösztökélte. "Nem vagyunk híján a politikai javaslatoknak. Ami hiányzik, az a politika végrehajtása" - állapította meg.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter kizártnak tartotta, hogy egyfajta globális gazdaságélénkítő csomagról állapodjanak meg Sanghajban. A hongkongi South China Morning Post című lap online változatán megjelentetett vele készült interjúban óvott attól, hogy a résztvevők "túlreagálják" a jelenlegi helyzetet. Nincs szó válságról, mivel a globális gazdaság ingadozását több tényező együtthatása idézi elő. Ezek közül a legmeghatározóbbak szerinte: a kínai gazdaság, az Egyesült Államok monetáris politikája és a nyersanyagárak.

Sapin nem vár áttörést a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-ak pénzügyminiszteri és a jegybankvezetői találkozójától. Úgy vélte ez inkább a folytonosságot, a korábbi döntések végrehajtását fogja szolgálni.

A kínai jüan utóbbi hónapokban tapasztalt árfolyamváltozását Sapin megértően fogadta. Szerinte ez a piaci viszonyokat tükrözte vissza. Azt is megjegyezte, hogy Franciaország, a nagy bankokkal egyetemben úgy döntött, hogy az országot a kínai nemzeti valuta első számú "népszerűsítő központjává" kívánja tenni. Hozzátette, bízik abban is, hogy Kína mielőbb a hitelező kormányokat tömörítő Párizsi Klub teljes jogú tagja lesz.