Moszkvában kormányjelentést hoztak nyilvánosságra a Vlagyimir Putyin elnök egészséges életmódot szorgalmazó programjának sikeréről. Eszerint a 2008-as 33,7 százalék helyett 2013-ban a felnőtt oroszoknak már csak 28,3 százaléka dohányzott. Ugyanezen idő alatt a tiszta szeszre átszámított alkoholfogyasztás 16,2 literről 11,6 literre zuhant.

Míg 2011-ben még a 15 év feletti oroszok 38,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sosem fogyasztott szeszes italt, ez az arány 2013-ra 41,6 százalékra emelkedett a központi statisztikai szolgálat adatai szerint. Mint a The Moscow Times beszámolt róla, a Putyini példát követve 2014-ben az oroszok 29,3 százaléka rendszeresen végzett testedzést, míg 2012-ben még csak 20,6 százalékuk. Vagyis ezek szerint a világ egyik legkeményebben dohányzó és ivó nemzetét néhány év alatt sikerült átnevelni.

Óriási eredmények ezek, ha elfelejtkezünk a feketepiacról: Ukrajnából, Romániából, Bulgáriából és főleg Fehéroroszországból árad a csempészett cigaretta, amióta árának drasztikus emelése miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy üzletben vásároljanak.

Ugyanez a helyzet az alkoholizmus elleni harc jegyében hozott drasztikus áremelések következtében. Hivatalosan 10,5 százalékkal csökkent a sör, és 17,6 százalékkal a vodka eladott mennyisége, azonban hódit a szamogon, a házi főzésű vodka, annak számos káros egészségügyi mellékhatásával együtt, sőt a szegényebb vidékeken már jól fogynak az alkoholt tartalmazó ipari tisztítószerek is. Ugyancsak népszerűek a gyakran halálos hatású hajnövesztő és kádsúroló folyadékok - számoltak be róla a kijózanító állomások orvosai.