Az őrizetbe vettek többsége ismert olasz politikus. Bilincs kattant Primo Greganti, az egykori olasz szocialista párt (PSI) volt pénztárnoka kezén is. Gregantit már a kilencvenes években a Tiszta Kezek korrupcióellenes ügyészi vizsgálatsorozat idején is letartóztatták.

A milánói ügyészség mostani vizsgálata szerint az őrizetbe vett személyek valóságos bűnszervezetet működtettek a közbeszerzési pályázatok elosztásában. Ezeket pénzért cserébe árulták a vállalkozóknak egész Lombardia tartományban, különös tekintettel az egészségügyi beszerzésekre, valamint a jövőre nyíló milánói világkiállítás területén zajló beruházásokra.

"Levágtuk az Expo 2015 korcs ágait" - kommentálta Edmondo Bruti Liberati milánói államügyész. Elmondta, hogy a korrupt politikusok a Thomas More angol humanistáról elnevezett milánói kulturális körben találkoztak az őket lefizető vállalkozókkal.

Giuliano Pisapia milánói polgármester arra emlékeztetett, hogy a milánói világkiállítás közbeszerzési pályázatait a legszigorúbb maffiaellenes ellenőrzés kíséri. "Ha ezt megköveteljük a résztvevő vállalkozóktól, annál inkább érvényes az Expo felelőseire" - hangoztatta Pisapia.