Az Európai Unió Bírósága több ízben is elismerte a tagállamok jogait a szerencsejáték-szolgáltatások korlátozására, amennyiben ezt közérdekű célok, például a kiskorúak védelme, a játékszenvedély elleni küzdelem, illetve a szabálytalanságok és csalások elleni küzdelem kellően indokolják.

Az Európai Bizottság elfogadja a tagállamok által a szerencsejáték-szolgáltatások szabályozása során szem előtt tartott közérdekű célok szélesebb körű politikai legitimitását, valamint méltányolja a tagállamok arra irányuló erőfeszítéseit, hogy korszerűsítsék az online szerencsejátékkal kapcsolatos jogi kereteiket, átcsatornázzák a polgárok igényeit a szabályozatlan kínálatról az engedélyezett és felügyelt weboldalakra, és biztosítsák a szolgáltatói adók megfizetését - olvasható a javaslattevő-végrehajtó testület közleményében.

A bizottság emellett azt is kijelentette, hogy számára nem bír kiemelt fontossággal, hogy az uniós egységes piac előmozdítása érdekében éljen kötelezettségszegési eljárás indítására vonatkozó hatáskörével az online szerencsejáték-szolgáltatások területén.

A brüsszeli testület ugyanakkor úgy véli, hogy a szerencsejáték-ágazatban a nemzeti bíróságok hatékonyabban tudják kezelni a panaszokat, ezért a panaszosokat arra bíztatja, hogy az ágazatban az uniós joggal kapcsolatosan felmerülő problémák esetén nemzeti jogorvoslati lehetőségeket vegyenek igénybe. (Online szerencsejáték: szabályt sértett Magyarország)

Forrás: Pixabay.com