A Morgan Stanley  2016-ra 1,9 százalékos, jövőre azonban már 2,9 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban. Ez javított előrejelzés, a ház ugyanis eddig a magyar hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékos bővülésével számolt 2017-ben.

A prognózis javítását a Morgan Stanley londoni elemzői elsősorban a költségvetési politika feszességének oldódásával, a növekedést támogató likviditási környezettel és a javuló hitelpiaci kondíciókkal indokolták.

A prognózis javítását a Morgan Stanley elemzői elsősorban a költségvetési politika feszességének oldódásával, a növekedést támogató likviditási környezettel és a javuló hitelpiaci kondíciókkal indokolták. A jelenlegi makrofolyamatok a háztartási szektor fogyasztásának élénkülését is segítik az elmúlt évek gyenge teljesítménye után, és a háztartási fogyasztáshoz a támogató munkapiaci környezet is "egészséges" hátteret nyújt. Mivel a fogyasztás hosszú ideig korlátozott volt, az élénkülési folyamat még mindig a normalizálódási szakaszban jár, ami azt jelentheti, hogy jelentős mértékű, eddig visszafojtott kereslet "szabadulhat rá" a piacra, és a fogyasztás végre utolérheti a térségi gazdaságokra jellemző szintet - áll az elemzésben.

A cég  szerint a háztartási szektor ezután megjelenő költekezése a következő években folyamatos támogatást nyújt majd a gazdasági növekedéshez. Mindehhez járul, hogy az elmúlt évek egyik kulcsfontosságú mozzanataként folyamatosan javul a magyar gazdaság költségvetési pozíciója. Ennek egy része ciklikus javulás volt a bevételi oldalon, egy részét az adózási fegyelem javulása - a gazdaság kifehérítése - magyarázza.