Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a terrorizmus elleni harcot érintő európai együttműködés fontosságát hangsúlyozta a francia elnök, amikor az előző napi támadás miatt személyesen is kifejezte a brit kormányfőnek a támogatását és a szolidaritását a brit néppel.
Emmanuel Macron egyebek mellett a terrorista propagandaüzeneteknek a közösségi oldalakon történő terjesztése elleni küzdelem fontosságára hívta fel Theresa May figyelmét - írta az MTI.

A két ország vezetője a sebesültek állapotáról és a nyomozás állásáról is megbeszélést folytatott. A hat halálos áldozatot követelő merénylet 48 sérültje közül négyen állandó jelleggel Londonban élő francia állampolgárok, három nő és egy férfi, s egyiküket súlyos állapotban szállították kórházba.

Theresa May jelezte a francia elnökség szerint, hogy a francia sérültekről minden információt megadnak a brit hatóságok, amelyek szavatolják a Londonban tartózkodó franciák biztonságát.

Franciaországban jövő vasárnap tartják a nemzetgyűlési választások első fordulóját, de a külföldön tartózkodó közel másfélmillió francia most vasárnap voksol. Közülük mintegy 100 ezren Londonban. A francia hatóságok kérésére a brit rendőrség megerősített fegyveres védelmet biztosított egész napra a kijelölt francia választóhelyiségekben.

Le Pen terrorizmus elleni "Jaltát" akar

"Én azt szeretném, hogy a köztársasági elnök, aki napok óta a nemzetközi szintéren parádézik, a parádézás helyett inkább élére állna egy terrorizmus elleni Jaltának" - mondta Marine Le Pen a France3 közszolgálati televízióban. "Az öt országnak (Franciaországnak, Nagy-Britanniának, Németországnak, az Egyesült Államokban és Oroszországnak) le kellene ülnie egy asztal köré, hogy közös intézkedéseket hozzon az iszlamista fundamentalizmus elszámolására" - tette hozzá.

Marine Pen szerint Franciaországnak "megvannak a diplomáciai, katonai, rendőri, jogi és törvénykezési eszközei" egy terrorellenes nemzetközi konferencia összehívásához. "Az egyetlen dolog, ami hiányzik, az a politikai szándék" - mondta a Nemzeti Front vezetője.

Macron: Novemberig hosszabbítsák meg a rendkívüli állapotot

Emmnauel Macron május 24-én jelentette be, hogy a kormány arra fogja kérni a júniusban megválasztandó új nemzetgyűlést, hogy a továbbra is fokozott terrorfenyegetettség miatt a július közepéig érvényben lévő rendkívüli állapotot hosszabbítsa meg november 1-ig. Ez lesz a hatodik alkalom, hogy a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot követően kihirdetett rendkívüli állapotot a francia parlament meghosszabbítja.

Szydlo: Európának szembe kell szállnia a terroristákkal

Beata Szydlo lengyel kormányfő és Andrzej Duda elnök együttérzését fejezte ki a londoni merénylet áldozatai hozzátartozóival. Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter pedig a terrortámadás után az uniós határok lezárását szorgalmazta a "muzulmán migránsok" előtt.

"Újabb brutális támadás, újabb áldozatok. (...) Európának bátran szembe kell szállnia a terroristákkal" - írta Szydlo vasárnap hajnalban a Twitter mikroblogon közzétett részvétnyilvánító nyilatkozatban.

Együttérzését fejezte ki Andrzej Duda is. Európának "egységre és szolidaritásra, egyúttal azonban határozott és kemény magatartásra van szüksége" - írta ez alkalomból a Twitteren közzétett bejegyzésben.

Óvatosságra intik a lengyeleket

A Londonban nagy számban élő lengyeleket, valamint az ott tartózkodó lengyel turistákat "különös óvatosságra" intették, és arra hívták fel őket, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait. A külügyi tárca ellenőrzi, hogy esetleg lengyel sebesültjei vannak-e a merényletnek - áll a közleményben.

Az Európai Unió intézményeinek vezetői is részvétüket fejezték ki a szombat esti londoni terrortámadás miatt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta: szívvel-lélekkel együtt érez "az újabb gyáva támadás" áldozataival.
"Európa az Egyesült Királyság mellett áll a terrorizmus elleni harcban" - írta rövid üzenetében a Twitteren a lengyel politikus.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén a Twitteren írta: elborzadva követi a legújabb incidensekről szóló híreket.
"Imádkozom az áldozatokért és családjaikért. Vigyázzanak magukra, kérem" - írta a korábbi luxemburgi kormányfő.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke #EgyüttATerrorizmusEllen hashtaggel azt osztotta meg a Twitteren, hogy osztozik a gyászban, a támadást pedig szörnyűségnek nevezi.
"Ezeknek véget kell vetni" - szögezte le az EP elnöke.

Michel Barnier, az Egyesült Királyság kiválásával kapcsolatos uniós főtárgyaló azt írta: "mindannyian az Egyesült Királyság mellett állunk".